Meny Lukk

Sørum – Nærings og bosettingshistorie bind 4 – (og Blaker og Sørum historielag)

Endelig fikk jeg denne boken hjem i hulen min. I vinter fikk jeg bestilt boken, og levert den til slektsforskerkollega m/Sørumslekt, Henning. Boken har vært i fosterbokhylle hos Henning siden, mest fordi vi ikke har hatt anledning til å møtes. Men forrige dagen kom boken «hjem» til hyllen i hulen min! Nå har jeg bindene fra 1-4 og mangler bare det aller viktigste, nemlig bind nr. 5 hvor Myhrer gård er med.
 

Myhrer gård på Frogner i Sørum (eier av bilde: Myhrer gård)

Bøkene om Sørum blir skrevet av Jan Erik Horgen (med mange medhjelpere), og gitt ut av Sørum Kommune. Bøkene er store og flotte, har utrolig mange fine bilder (både nye og gamle) og føles gode å lese. Ryddige slekts-historier og interessant stoff om både bygd og gard.

om de fire bindene til nå:

 Sørum bygdebok, bind 1: Lørenfallet, Vølneberg og Fosserud kretser
Sørum bygdebok, bind 1: Lørenfallet, Vølneberg og Fosserud kretser
Innbundet, 704 sider – Sørum kommune 2003
Dette bindet inneholder historia til bosteder og næringsliv i den nordøstre delen av Sørum. Det omhandler de tidligere Vølneberg og Fosserud kretser, samt den delen av Sørum krets som omfatter Lørenfallet med områdene like nord for tettstedet, på gardsområdene til Gjester, Norum, Skea og Løren. Les mer om bind 1
Sørum bygdebok, bind 2: Midtbygda
Sørum bygdebok, bind 2: Midtbygda
 
Innbundet, 720 sider – Sørum kommune 2005
 Dette bindet inneholder historia til bosteder og næringsliv i den sentrale delen av Sørum, som kan kalles Midtbygda. Det omhandler den største delen av Sørum krets, men ikke de områdene som er omtalt i bind 1. Bind 2 dekker bebyggelsen fra Blakersund i øst til Frydenlundtoppen, Vestengen og Bakenga i vest, og all bebyggelse ned mot Glomma. Les mer om bind 2
Sørum bygdebok, bind 3: Sanden - Sørumsand
Sørum bygdebok, bind 3: Sanden – Sørumsand
Innbundet, 688 sider, Sørum kommune 2007

Bindet omfatter Sørumsand på øst/sør-sida av Glomma. Fynsfeltet vil være med fra gamle Blaker kommune, men ikke Orderud gård og det nye boligfeltet, som kommer i Blaker-bindet.

Sørum bygdebok, bind 4: Vesterskaun, sørøstre del av Frogner
Sørum bygdebok, bind 4: Vesterskaun, sørøstre del av Frogner
Medforfatter middelalder: Fredrik Bjørge
Innbundet, 776 sider, Sørum kommune 2010  
Bindet omfatter grenda langs Asakvegen, Arteid-grenda, grenda Vilberg – Ulverud, grendene langs Haldenvegen fra Sørvald til Ausen.

I dette bindet nr. 4 er det særlig interessant å lese om Sagen, hvor min 5x tippoldemor Rosina – som jeg blogga om før jul i 2007  er nevnt. Hun var gift med min 5x tippoldefar, Ole Nilsen f. ca 1720 på Sagen (Vestre Sagen – Øver Sagen). Ole døde i  1786 iflg. Bygdeboka. Oles far, Nils Børgersen kjøpte denne garden i 1741, og med en sønn f. i hvertfall ca 1720, så er nok Nils født før 1700. Spennende med så «gamle» aner! Må studere nøye det Jan Horgen har funnet, og gå inn i skiftene og kildene han har brukt. I bind nr. 1 omtales Norum, hvor min 4x tippoldefar (sønnen til Ole Nilsen) – Ole Olsen bosatte seg. Han ble nemlig gift med ei datter på Østre Norum. I dette bindet er det også en transkribert versjon av føderådskontrakten til min 4x tipp Ole Olsen Sagen og hans hustru Helene Andersdatter.

Blaker og Sørum Historielag som selger bøkene er et aktivt historielag på Romerike. De gir ut bladet «Sørum-speilet» som i år kom med ny redaktør og ny drakt, og de har eget slektshistorisk utvalg som ledes av Palmar Huse. Palmar er aktiv og ivrig også på vårt Slektsforum, både under Nes og Sørum i Akershus.

1 kommentar

  1. Susanne Maja Viby

    Kære Laila
    Jeg arbejder med lokalhistorie i Danmark.søger billeder fra Sørumgård, Romerike, hvor Christian Colbjørnsen blev født i 1749.Han tog til Danmark i 1770’erne og blev jurist. Han fik en stor betydning i Danmarks historien og er begravet på Assistens kirkegård i København.
    Har du mon nogle billede/Malerier af den gård eller dette landskab fra den tid?
    Venlig hilsen Susanne Viby

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.