Meny Lukk

Karl Kristoffer Dahl – (Mannen med barten)…

Jeg blogger til det kjedsommelige om farmors rare og vanskelige familie.

Farmors mor, Marie Lauritsia Dahl ble født 22. september 1877 på Nedre Hammersborg i Oslo. Hun ble døpt i Trefoldighetskirken i juli året etter. Oldemor Marie Lauritsia var eldst av 3 helsøsken, foreldrene var faktisk gift også, hele 1 måned før Marie Lauritsia ble født! Foreldrene til Marie Lauritsia var Hans Laurits Christophersen (Dahl) – født på Olstad i Ullensaker i 1851, og Maria Charlotta Larsdotter (Ersdotter) født i Stockholm i 1855.

Den ene broren til oldemor var altså Carl Christofer (Karl Kristoffer) født 11. april 1879, også på Nedre Hammersborg har bydd på en del spørsmål og rare historier.

Jeg hadde for noen år siden kontakt med en kusine av pappa. Hun kunne fortelle at det hun hadde hørt om Carl Christofer var at han dro til Amerika, ble gift med en sirkusprinsesse som i tillegg til å være dønn vakker også kunne spille fiolin! De reiste rundt med sirkuset i hele Amerika, og ble beundret og applaudert. Men hvilket sirkus, hva piken het, eller hvor de bodde og reiste – se det visste ikke kusinen noe om!

Etter farmor var det en del fine gamle bilder. Bildet oppe i hjørnet her har følgende påskrift bak:
En hilsen til Anna og Carl fra Kristoffer, Memphis Tenn. 4. april 1910. Jeg har hele tiden visst at dette var Carl Christpher, men har aldri funnet noe som helst om han i det jeg abonnerer på i USA!

Etter et par års Carl Christpher-hvile, fant jeg fram igjen bildet av ham i dag. Jeg tenkte- det har jo kommet mye nytt på Ancestry.com de siste årene, så et søk på http://www.ancestry.com kunne ikke skade!  Problemet på Ancestry.com har vært at de forlanger 3 bokstaver i begynnelsen av navn når du skal søke. Jeg har derfor alltid tenkt «Christopher» – enda jeg jo vet at skrivemåter kan endre seg, eller at en person velger å skrive navnet sitt opp ned eller bak fram av det Prestemannen mener er bra og rett.

Søk på Kristoffer Dahl ga faktisk et interessant treff – nemlig i World War I Draft Registration Cards, 1917-1918 [database on-line]. Provo, UT, USA: Ancestry.com Operations Inc, 2005. Og – dette viste seg å være skikkelig innertier!

Dette er farmors onkel! Karl Kristoffer Dahl, født i Norge 11. april 1879 – og han nevner sin mor som nærmeste pårørende, Charlotte Dahl. Endelig kunne jeg «bevise» at han var i USA, og dette registreringskortet er datert i 1918. Spennende. Når dro han til Amerika? Søk etter søk i årevis i de norske emigrantprotokollene har vist seg resultatløse.

Jeg sjekket videre i de få resultatene jeg fikk på mitt søk «Kristoffer Dahl» – de var ikke mange! Men – enda en innertier viste det seg.

Søkeresultatet i tekst var:

Name: Kristoffer Dahl
Arrival Date: 21 Mar 1905
Birth Year: abt 1881
Age: 24
Gender: Male
Ethnicity/Race-
/Nationality:
Norwegian
Port of Departure: Cuxhaven
Port of Arrival: New York, New York
Ship Name: Patricia

Fødselsår «abt. 1881» føler jeg er veldig nære, og lastet ned skips-manifestet. Nå var det ikke noen konkrete «bevis» på at dette var min Kristoffer, men det var listet hvor han skulle! Nemlig til «Barnum and Baileys» – og det er jo et sirkus!

Jeg har fremdeles ikke funnet Kristoffer i de norske emigrantprotokollene, men jeg er helt sikker på at dette er «vår» Kristoffer. Nå skal jeg sette meg inn i sirkushistorien til Ringling Brothers, Barnum & Baileys, og når vi kommer ned til Florida så skal vi til Sarasota og dra på museum. Sirkusmuseum! Jeg skal maile dem på forhånd, kanskje de har noen lister over ansatte? Kanskje jeg finner det endelige beviset på at det er rett Kristoffer, kanskje han gifta seg med sirkusprinsessen sin?

logoen er knæbba fra http://www.ringling.com/

Var sirkus-folket med i folketellingene? Pappas kusine mente å huske at hun hadde hørt at Kristoffer hadde fått et barn med sin sirkusprinsesse…. dette gjenstår det jo å finne ut av. Dette er utrolig spennende.

Jeg vet at Kristoffer kom tilbake til Norge fordi han var på Engerhaugen i Hakadal da moren døde i 1930..Dødsfallsprotokollen  for Nittedal forteller om barna og barnebarn, hvem som levde og hvor de bodde. En fantastisk kilde!

Dette blir en spennende mann å jobbe litt mer med.
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.