Meny Lukk

Gamle Hvam – en vakker bok om… Gamle Hvam!

Forrige uke dumpet det ned en bok i postkassen min igjen. Denne gangen en stor og vakker bok  av Tom Jøran Bauer, lederen og konservato ved Gamle Hvam museum, nemlig boken om Gamle Hvam – Storgård og Museum.

Svakgabgsbygningen er den eldste bygningen på gården (foto: meg selv)

Jeg har ikke noen tilknytning til denne gården sjøl. Har bare vært på museet en gang, og det var fordi vi hadde besøk av min 4-menning Colleen. Tror det var sommeren 2006 – og før jeg begynte å blogge. Sånn er det jo også ofte, man drar ikke på severdigheter og museer i nærmiljøet utenom når man får besøk å vise det fram til!

Mamma og Colleen på svalegangen (foto: meg selv).

Men altså – Gamle Hvam – Storgård og Museum. Bak på boken står det:

 «Boka handler om den gamle storgården Hvam i Nes på Romerike. Gården er i dag museum, der bygningene ligger på samme plass som de ble bygget for flere hundre år siden….»

Så står det en del punkter bak på boken som kan være artige å vite, tar med noen:

  • Hvam-slekten var en av de rikeste og mektigste på Østlandet
  • Christen Holter på Store-Hvam betalte fem ganger mer i sølvskatt i 1816 enn Carsten Anker på Eidsvold Verk.
  • ….
  • Bygningene på Hvam var blant de første i landet som ble fredet etter bygningsfredningsloven av 1921.
  • eventyrtegnerne Dagfin Werenskiold og Henrik Sørensen var på Hvam og lot seg inspirere.

Boken er en blanding av en historiebok om gården og slekten. En slags lokal bygdebok for en enkelt gård. Vakkert design, nye og gamle bilder, bilder av folk og hus, fra før i tiden og nå, og bilder av interiør og saker inne i bygningene. Delikat og godt for øyet.

Jeg gleder meg til å lese den, og begynner litt med å lese om gården her: Gamle Hvam

Denne boka kommer til å bli med i bok-kassa som skal være med over dammen denne gangen sammen med flere andre. Vi har kjøpt ekstra plass på flyet til en kufjert med bøker…..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.