Meny Lukk

Arkiver og biblioteker – «the dusty halls of wisdom»..

I dag har LivO og ego vært på tur, både for å være litt sammen før jeg tar til vett og flyr mot sør, og for å gjøre litt fornuftig når det gjelder både egen og andres slekt.

Høstmorgenen var utrolig vakker, og jeg – etter hele 3 timer søvn i natt- rusla målbevisst mellom småhus og stille gater fra Etterstad(gata) til Gæljeberg. Det er utrolig hyggelig å rusle nedover, kattepuser og kjentfolk, hilser og skravler, det er ei bygd i byen dette Enga som alle kjenner.

I dag også tok jeg bussen fra Galgeberg til Arne Garborgs plass, og rusla forbi Deichman, og over til Byarkivet (Deichman skulle vi på seinere).

En vakker blå høsthimmel over Trefoldighetskirken, en kirke som har huset mange av hendelsene til mine slektninger gjennom tidene.Tippoldeforeldrene mine ble gift her i 1877 og deres første datter, min oldemor som ble født på nedre Hammersborg ble døpt her samme året. Dette er bare 2 av 46 personer i min slektsbase som er døpt, konfirmert, gift eller er begravet fra denne vakre kirken. En vakker dag håper jeg at jeg kan ta turen innom også.

Denne pent kledde karen ønsket meg velkommen inn i Maridalsveien nr. 3, skråla og skravla så det var nesten litt til å bli brydd av! Han syntes nok det var lenge siden sist…

Inne på Byarkivet fikk vi jobbet oss gjennom en haug med folketellinger som vanlig, og heldigvis hadde jeg forberedt meg litt på forhånd ved å jobbe med de skanna adressebøkene som er lagt ut her på Digitalarkivet. 

Liv tok med seg litt om vår felles slekt, og det blir spennende å se hva hun finner ut videre om disse to. Hanna Maria er født i «Värmelan» – og vi får se hva vi finner ut om henne etter hvert. Sjøl jobbet jeg litt med egen slekt og mer med andre sin. Flere bursdager skal feires framover, og da er det ønsker om slektstavler. Det er moro at venner spør om jeg kan hjelpe til med å lage personlige, slektstrelaterte jubileumsgaver! Spennende senere å høre hva jubilantene mener om gavene!!

Etter Byarkivet rusla vi opp til Deichman, for å føle dufta av gamle bøker, støv og sjekke noen bygdebøker. En av jubilantene jeg skal jobbe med framoer har slekt blant annet fra Toten, og på Deichman har de selvsagt nesten komplett samling av norske bygdebøker. Og – takk og lov, det fantes en bok for den bygda jeg trengte starthjelp i – nemlig Eina.

Tittelbladet på boken som sparer meg for timesvis av jobbing

Bygdebøker bygdebøker… Akershus og videre ….

Liv ser etter en bygdebok i det rikholdige utvalget…

En stor gledelig overraskelse på Deichman var at de har fått orden på det trådløse nettet i Lokalhistoriesamlinga. Utrolig flott, tusen takk!! Vi var også innom og kikket på musikkavdelingen, og den er fantastisk, hadde jeg vært en storlytter av musikk, hadde dette vært et helt klart mål for mange spaserturer i byen!

Fra Deichman var neste mål Lunsj. Vi rusla ned Akersgata og hilste på Vg-gutten, laget av gode Merete på Smia Galleri. Det var godt å se at han hadde overlevd 22.7, men han har blitt en fot kortere, håper foten har blitt tatt vare på! Foto: Liv

Etter besiktelse av flere mulige steder, havnet vi på Mona Lisa, som serverer noen aldeles yndefulle deilige pastaretter som smaker skrubbsultne slektsforskere. Etter lunsj og litt avslapping, møttes vi igjen for hygge over en kopp på Vålerenga. Koselig var det!

Dette var vel sannsynligvis det siste besøket i «the dusty halls of wisdom» på denne siden av nyttår…

1 kommentar

  1. Liv Ofsdal

    En koslig tur i dag Laila som også var nyttig 🙂 Jeg fant jo vår felles famile Bruun i et par folketellinger fra Oslo :)Litt nedtur at det kun er en mikrofilmleser som kunne brukes på Byarkivet, og den var opptatt mens vi var der 🙁 Gleder meg til flere adressebøker fra Oslo er skanna og lagt på nett!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.