Meny Lukk

Alt for Norge – eller: hvordan få amerikanere til å spise smalahaue og rakefisk?

Jeg fikk spørsmål om å skrive en artikkel om hvordan jeg jobbet med en av mine deltakere i TV-Norges supermorsomme Alt For Norge. Og – plutselig så jeg at artikkelen min var lagt på TV-Norges «Alt for Norge»-side. Jeg ser at de ikke har lagt inn de bildefilene jeg la med til artikkelen, så jeg legger greia ut her. Paul var jo selvsagt den ene jeg heiet på, men han ble dessverre sendt hjem for noen uker siden. Urettferdig!!

Paul – bilde linket inn fra TV-Norge
Paul Haugen fra Minnesota hadde veldig mye informasjon om sin familie både i USA og i Norge. Han hadde en familiehistorie som går inn i franske kongerekker, en historie jeg ikke kan gå god for,  og derfor lar helt ligge uten å kommentere denne i det hele tatt. Men, hans slekt fra Ringebu og Gausdal som dro til Amerika var grei å følge.
Dette var den viktigste opplysningen vi fikk fra Paul:
De av hans slekt som var den første til å slå seg ned i USA var hans oldeforeldre Lars Pedersen ”Haugen født 7.10.1841 på Ringebu og  An(n)e Johansdatter Sønstehagen født 30.5.1844 i Gausdal. I opplysningene fra Paul var det også en viktig detalj, An(n)e hadde en søster som het Bendikka. De slo seg ned i Ida township i Minnesota.
For å få en følelse med familien tok jeg først noen søk i http://www.ancestry.com  for å se om jeg fant dem i folketellingene der  (census).  En del folketellinger for de ”norske” statene fra 1870 og 1880 finnes også i Digitalarkivet  http://www.arkivverket.no/arkivverket/digitalarkivet  hvis du der går til ”databaseveljaren” og velger ”Utlandet” og kategori ”Folketellinger og manntall”.
Men jeg brukte altså først Ancestry.com– som er en betaltjenesten
Familien finnes i Ida, Douglas county i Minnesota i 1870 med 2 barn, Anna og Gela (på høyre side litt nede på siden).
Siden opplysningene fra Paul ga mange barn til familien, valgte jeg også å sjekke census for 1880, og der står de nevnt med flere barn. Dette året brukte de navnet Pettersen:
Alle navnene passer med informasjonen Paul har fått fra sine slektninger om familien, og jeg valgte derfor å ikke gå noe mer inn på slekta i USA.
Oldefar (og emigrant) Lars Petersen Haugen  født på Ringebu i 7.10.1841.
Fødsler (med dåp), konfirmasjoner, vielser og dødsfall er notert i kirkebøkene. Disse inneholder også andre lister, men hovedlistene for slektsforskeren er de nevnte, og som vi skal se nedenfor, lister over folk som ba om attester for å flytte ut, slik at de kunne døpe barn eller gifte seg.  Derfor ba utflyttere (og emigranter) om attester fra presten når de reiste fra bygda eller kirkesognet.
Ved å gå til Digitalarkivet og finner Skannede kirkebøker i menyen, kan man så gå geografisk inn i kirkebøkene. Man må altså vite noenlunde hvor man ønsker å lete, ellers blir det mange bøker å lete i. Lars var født på Ringebu, og Ringebu er i Oppland fylke.   Her fikk jeg opp mange kirkebøker:
Utvalget ditt omfatter 14 kilder:
Ved å klikke på den markerte kirkeboken, får jeg opp en oversikt over hva denne boken inneholder og kan gå rett inn på fødte/døpte det året jeg ønsker. Her finner jeg enkelt Lars, sønn av Peder – derav navnet Lars Pedersen.  Alle opplysningene stemmer. Fødselsdatoen er den samme som Paul har fått oppgitt, og navnet Haugen er helt sikkert en kortform av Lindvikshaugen.
Opplysningene i kirkeboken er:
Fødselsdato: 7. oktober 1841, dåpsdato: 14. november samme år. Han er født i ekteskap (”ægte”) og foreldrene er Peder Larsen Lindvigshougen og hans hustru Embjør Mortensdatter.
Opplysninger om kilden:
Oppland fylke, Ringebu, Ministerialbok nr. 5 (1839-1848), fødte/døpte side 36-37
Lenke direkte til kirkeboken
Oldemor (og emigrant) An(n)e Johansdatter Sønstehagen født 30.5.1844 i Gausdal
Jeg ber om nytt utvalg i kirkebok-søket og velger Gausdal som sokn.  Her er det også mange bøker  å velge mellom, men jeg velger den med tidsrom som passer med året Ahne er født,
Siden jeg også her vet fødselsdato, er det enkelt å finne henne på side 56 – fødsel/dåp 1844
Opplysningene i kirkeboken er:
Fødselsdato: 30. mai 1844, dåpsdato 6. juni 1844 (i nykirken).  Hun er født i ekteskap (”ægte”) og foreldrene er Johan Johnsen Sønstehagen og hans hustru Ingeborg Halvorsdatter.
Opplysninger om kilden:
Oppland fylke, Gausdal, Ministerialbok nr. 7 (1840-1850), Fødte og døpte 1844, side 56
Lenke direkte til kirkeboken
Familysearch.org
Samtidig som jeg er i kirkeboken for Gausdal, vil jeg sjekke om jeg finner en søster til An(n)e Benedikte (med forskjellige stavevarianter) da dette navnet er såpass uvanlig at med de samme foreldrene vil dette være nok et ”bevis” på at jeg har funnet rett An(n)e.  En fin hjelp til å  søke etter kirkelige handlinger er hos http://www.familysearch.org  da de har dataregistrert en rekke kirkebøker (og mange andre kilder) fra hele verden.  Jeg søkte slik:
Først be om ”advanced search”, og be om ”Relationships” – Parents.  Legg så inn de sikre kjente opplysningene. Jeg la inn foreldrenes navn, John Johnsen og Ingeborg Halvorsdatter. Navnene som kom opp, var mange, og de øverste faktisk fra Gausdal. Jeg har ikke tatt med noen andre søsken her enn Bendicte:
All informasjon man finner i dataregistre på nett gjort av andre, må dobbeltsjekkes i originaler eller mot flere kilder. Å få kontrollert folketellingsregistreringer mot originaler kan være vanskelig, men kirkelige hendelser i Norge er enkelt å kontrollere, da man jo har kirkebøkene på Digitalarkivet.
Ved å gå i denne kirkeboken: Gausdal: 1850-1861, Ministerialbok og finne dåp i 1860, var det enkelt å finne Benedictes dåp der, og informasjonen stemmer. Hun er født 3. desember 1859 og døpt 14. januar 1860. Foreldrene er John Johnsen og Ingeborg Halvorsdatter, de bor nå på Bø. Det var vanlig at husmannsfolk flyttet på seg, så dette er helt greit.
Folketellingen 1865
Slik kan du jobbe deg inn i folketellingen når du vet hvilket sted du skal søke i (du kan også gå via databasevelgeren dersom du allerede er inne i Digitalarkivet).
·         Digitalarkivets forside 
·         Velg snarveien til folketellinger og manntall: 1865
·         Fylke: Oppland
·         Kommune: Ringebu  – Gausdal
I tellingen for Ringebu regnet jeg med at Lars skulle bo på Linvigshaugen, og valgte å søke på det først. Men siden skrivemåter endrer seg med hvem som skrev, ber jeg om søkekriteriet Gard børjar på Lin og Førenavn børjar på Lars  og jeg får treff på første forsøk.  Lenke rett inn til søkeresultatet.  Av tellingen kan man lese at moren Embør er enke, hun er føderådskvinne (har avtale om livsopphold på plassen) og mange av barna og et barnebarn bor sammen med henne. To sønner livnærer seg som skreddere, og Lars er skomaker. Dyrehold og hva de dyrker er også nevnt i tellingen.
Lars og Anne – vielse og emigrasjon
Siden Lars og Anes første barn, Anna, var født i Norge, og de er med i census 1870 i USA, må Lars og Anne ha giftet seg, fått barn og emigrert mellom den norske folketellinga 1865 og den amerikanske tellinga i 1870. Det er oppgitt på det amerikanske 1870-tellingsskjemaet at tellingen er tatt opp 27. juli 1870, og den norske tellingen i 1865 skulle tegne situasjonen natt til 1. januar 1866. Da vet vi litt mer når vi skal lete etter vielse, og første barnets dåp.
Ved å først søke på http://www.familysearch.orgfor å se om vielsen til Lars og Anne er nevnt der, fant jeg en interessant vielse i Ringebu den 7. januar 1867. Ved å gå inn i kirkeboken Ringebu: 1860-1877, Ministerialbok for å dobbeltsjekke informasjonen, finner jeg ut med en gang at dette er korrekt.
Opplysningene i kirkeboken er:
Vielse nr. 1 i 1867, vielsesdato 7. januar. Ungkar Lars Pedersen fra Lindvigshaugen og pige Anne Johnsdatter fra Synstadhagen af Gausdal. Fedrene er Peder Larsen og John Johnsen.
Opplysninger om kilden:
Oppland fylke, Ringebu, Ministerialbok nr. 7 (1860-1877), Ekteviede 1867, side 211
Lenke direkte til kirkeboksiden.
Ofte ble første barn i et ekteskap født veldig tett opp i vielsesdatoen.  Ved å gå til fødselslistene i samme kirkeboka, og starte letingen for eksempel 1866 og gå framover tok det ikke mange sidene før datteren Anne var å finne innført i kirkeboken.  Foreldrene giftet seg altså i januar 1867, og datteren Anne ble døpt 31. mars samme år. Det var en ”snill” prest i Ringebu, han har innført Anne som ”ægte” i kirkeboken.
Opplysningene om Anne i kirkeboken er:
Dåp nr. 36, fødselsdato 6. mars 1867, dåpsdato 31. mars samme år. Barnets navn: Anne. (det er notert Am. (for Amerika) ved navnet).  Foreldrene var Inderst Lars Pedersen Lindvigshaugen  og hans hustru Anne Johnsdatter.
Opplysninger om kilden:
Oppland fylke, Ringebu, Ministerialbok nr. 7 (1860-1877), Fødte og døpte 1867, side 56.
Lenke direkte til kirkeboksiden.
Det siste beviset på at vi har riktig familie finner vi i utflyttelistene i den samme kirkeboken. Der er den lille familien på tre listet opp som utflyttere til Amerika:
30. mars 1868:
Skom. Lars Pedersen Lindvigshaugen 26 år, og hustru Anne Johnsdatter 23 år, viet 7.1.1868 og deres datter Anne f. 6.3.1867.

Opplysninger om kilden:
Oppland fylke, Ringebu, Ministerialbok nr. 7 (1860-1877), Utflyttede 1868, side 307.
Lenke direkte til kirkeboksiden.

Nålevende slekt i Norge
Det å finne nålevende slekt i Norge kan være en vanskelig oppgave når emigrasjonen var så tidlig som dette. Mange generasjoner har passert, og folk flytter. Flere kilder kan benyttes til å finne generasjoner og familielinjer framover i tid:
Bygdebøker – en del finnes digitalt på Nasjonalbiblioteket, ellers finnes de på biblioteker rundt i landet. Man kan få fjernlånt bygdebøker inn til sitt lokale bibliotek. Snakk med bibliotekaren!
Skifter (finnes skanna på Digitalarkivet)  oppgir arvinger og hvor de befinner seg.
Folketellinger – fram til 1910 – finnes på Digitalarkivetog RHD
DIS-Norges gravminner  (ved å finne en grav kan man ofte få informasjon fra kirkeverge/gravferdsetat om fester av grav. Dette er gjerne nær slekt.
DIS-Norges DIStreff – en database sammensatt av data fra medlemmer i DIS-Norge, her kan man finne andre som jobber med samme slekter.
Og den varianten jeg brukte i akkurat denne konkrete saken, nemlig å søke på DIS-Norges DIStreff. Her søkte jeg på noen av de minst vanlige navnene jeg har funnet i arbeidet med Lars Pedersen og Anne Johnsdatter.  Jeg søkte på Embjør Mortensdatter, og fikk treff med en som har hele familien og mange etterkommere i sitt materiale. Med så mye informasjon i sine slektsdata, var jeg sikker på at han var en slektning.
Hva som skjer med slektstreff osv – ja det kan bare framtiden vise. (Og på denne måten kom Paul til Norge, fikk smake både vær-testikler og smalahove. Men – han gikk glipp av rakfisken….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.