Meny Lukk

Slekt i flere verdenshjørner!

Jeg har jo visst at jeg har slekt i Amerika. Og i Sverige. Og i Holmestrand. Men i Sør-Afrika da!

For noen dager siden fikk jeg igjen en e-post fra noen som har funnet slekt ved å google seg inn til mine hjemmesider. Denne gangen fra en dame i Sør-Afrika som mente seg medlem av vår familie!  Jeg måtte jo kaste meg rundt og sjekke databasen, og joda, hun var etterkommer etter vår «stamfar» på Myhrer, Jens Olsen!

Jens Olsen

Jens Olsen er født på Høgslund i Skedsmo den 14. januar 1790. Sammen med sin kone Anne Christensdatter, født i 1794 på Berger i Skedsmo, og de fire eldste ungene Kristine f. 1817 (min tippoldemor), Anders f. 1819 (tippoldefaren til damen i Sør-Afrika), Berthe Marie f. 1822 og Hans f.  1824, alle fire på Høgslund, flyttet han til Myhrer i Sørum. Det neste barnet som er funnet født i familien er sønnen Ole, født på Myhrer i 1834.

Jens og Anne har enormt mange etterkommere, og noen av dem har jeg en viss kontroll på. Særlig min egen tippoldemor – har jeg bra kunnskap om, noen dro inn til hovedstaden og bosatte seg der, kjøpnenn og fattigforstandere, lærer og arbeidsfolk. En  datterdatter (søster til min oldefar) dro til Amerika og fikk en stor familie (faktisk 11 barn!), der har jeg kontakt med flere linjer. Min egen oldefar ble på Myhrer, ble gift og fikk 11 unger! Så vi kan vel sies å ha spredd oss bra!

Jens og Annes sønn Anders Jensen f. 1819 ble gift med sin kusine Ana Marie Olsdatter fra Berger i Skedsmo. Disse fikk også mange barn, 8 i tallet. En av de mange barna til Anders og Ana Marie, Jens Christian f. på Myhrer i 1852 ble lærer, giftet seg med Ingeborg Augusta Buaas fra Trondheim, og flyttet til Nittedal. Denne linjen har jeg ikke helt oversikt over enda, det fant jeg ut forleden dag da jeg fikk denne eposten:

«I would be very grateful for any information about my Grandmother – Lydia Augusta Kent (nee Buaas). She was married to Herbert Hounsell Kent (my Grandfather) on 20 May 1919, Certificate no. A37213, in Registration District of Hampstead, County of London. Entry No. 187 in the Register Book of marriages No. 35. On their Marriage certificate her father is listed as Jens Christian Jensen Buaas (deceased)

She came out to Eshowe, KwaZulu-Natal, South Africa after marrying my grandfather and lived here, with him, till her death»

I mailen fra min nyfunne slektning i Sør-Afrika var vedlagt marriage-certificate – fra London hvor Lydia Augusta og hennes Herbert Kent ble gift den 20.mai 1919. Det var pussig  å se at Lydia hadde brukt sin mors pikenavn som etternavn, men dette var jo tidlig, og før navnelover osv ble vedtatt, så da kunne man jo bare velge og vrake på øverste hylle.

Vielsesattest – takk til Lynn M. i Sør-Afrika!

Min nye slektning Lynn kunne også fortelle at bestemoren muligens hadde bodd i Frankrike med en tante, hun snakket nemlig flytende fransk. Men slike historier tar jeg forsåvidt med en stor klype salt. Dette må vi finne ut av. Lynn visste ikke en gang at bestemoren var norsk. Bestemoren hadde fortalt at hun var fra et lite land i Europa de nok aldri hadde hørt om….

Men nå har vi altså fått Sør-Afrika inn på slektskartet, og for en vakker pike denne Lydia var! Bildet har jeg fått fra Lynn, og fått lov å bruke det i bloggen min!


Lydia Augusta Jensen (Buaas) f. 1885 i Nittedal (fotograf ukjent )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.