Meny Lukk

Minnesotagutt med norske aner – igjen!

En venn av oss, Jim fra Minnesota, bor her i Englewood mye av året. Han er halv norsk halv franskcanadisk. Og veldig stolt av den norske delen!
For et par år siden fortalte han at hans bestefar het Bauer. Jeg prøvde å ymte om at det navnet var brukt i Norge, men kunne ha tysk opprinnelse. Jim ble litt snurt på meg, han ville ikke være tysk, han ville være Norsk…
Så i går kom Jim bort til meg og fortalte at hans mor akkurat har gått bort, men han hadde rukket å spørre moren om navnet på sin bestefar en gang til. Jims mor fortalte at navnet nok ikke opprinnelig var Bauer, men kanskje Bore eller noe i den retning. Han husket også at fornavnet på bestefar var noe med Sig, og at han kom til Minnesota før 1. verdenskrig, fordi han var med og kjempet i WW1, og da måtte han kanskje være født en gang etter 1890, han døde på 1990-tallet og Jim husket at han ble nærmest  100 år. Det var det Jim visste om bestefar. 
Heldigvis er yndlingsvannhullet utstyrt med trådløst nett. Jeg fant fram min lille røde HTC dro i gang Ancestry, og fikk treff i 1930 census på første forsøk! 
Jeg fikk i hvert fall se svart på hvitt at Sig. G. Bauer var født i Norge.  Hans kone Alma J. var født i Minnesota, men hennes foreldre var også norske, og alle barna, Garmond J.  9 år, Erlaine A. 7 år, Dona L. 5 år og Susana J 1 år var alle kjente navn for Jim.  Erlaine er Jims mamma, hun skrev senere navnet sitt Ilaine.  Dette var utrolig moro, men hvor kommer  så Sig. G. Bauer fra? Og jeg trengte hans fødselsdato for å kunne jobbe videre i Norge.
ancestry.com
Og det var en smal sak å finne ham i Minnesota Death Index, 1908-2002. (Familysearch.org)
Name: Sigvart Bauer
Event: Death Event Date: 21 May 1994
Event Place: Freeborn, Minnesota
Birth Date: 11 May 1895
Birthplace: Born in Minnesota: N o
Parents: Hermansen

Dette fortalte meg det viktigste, nemlig fødselsdatoen. Jeg fikk også bekreftet at det Jim husket, bestefar Sig. ble 99 år og 10 dager. Jeg tok en titt i Minnesota Historical Society sin death index, people/mnhs.org/dci  for å se om det var noen flere opplysninger der. Samme informasjon, men i tillegg  at Hermansen var mors pikenavn. Interessant. 

Men så var det det navnet han brukte når han kom til Norge, før han endret det til Bauer. Hvis Jim hadde fått rett informasjon fra moren sin, kunne altså Bore være et navn fra Norge. Jeg kastet meg igjen over Ancestry.com og hentet fram søkemotoren igjen, og søkte på Sig* Bore. Og jammen fant jeg ham ikke også i Freeborn Co., Minnesota i 1920-census, da som single. Moro! Der sto det også at han immigrerte i 1913, var single. Passet fint med fødselen til alle ungene det!
Ancestry.com
Så da var det å finne emigrantinfo fra Norge. 1912 burde være greit  Og ved å kjøre et landsdekkende søk i arkivverket.no/digitalarkivet fant jeg ham med en gang, han dro fra Stavanger 23. januar 1912, bodde i Vikedal, og skulle til Minnesota. Og han var født i 1895. Kunne ikke passe bedre.
digitalarkivet
Så var det 1910 tellinga i Norge da – passer fødselsdatoen nå da tro?  Kjapt søk, fornavn Si* – ingen flere opplysninger unntatt fødselsdato, satser på at de for en gangs skyld har oppgitt/skrevet rett, og bingo.
Men fødestedet var litt rart oppgitt, og jeg fant ham ikke i kirkebok for Sandnes, prøver å finne ham heller i 1900 først.  Jeg tok landsdekkende søk i 1900 tellinga, satset på at etternavnet som ble brukt var Bore, og at de fremdeles var i Rogaland, og der fant jeg ham med foreldre.
digitalarkivet
Siden jeg er under ”tidspress”, jeg vil gi Jim familien sin i Julegave, måtte jeg ha litt hjelp hjemme av lokal-kunnskap og folk med litt mer tid, og la en etterlysning på Slektsforum. Imens jeg sov, har Carsten funnet dåpen til Sigvart i kirkeboka for St. Petri Sigvarts dåp i 1895i Stavanger, denne stemmer med den fødselsdatoen jeg har funnet i døds-attestindexen, så da satser jeg på at vi har funnet korrekt person, og jeg kan skrive ut alle funn og sette i en pen perm til Jim! 
Og han blir glad, det skal alle vite! Helt norsk! Nesten da. (faren hans var tross alt franskcanadisk….)

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.