Meny Lukk

Slekt i Minnesota? Da er du heldig!

Det er nesten ikke til å komme forbi. Nesten alle som driver med slekt har en emigrant eller fler i databasen sin. Dro slekta etter 1892, ja da er sjansen stor for at de dro via www.ellisisland.org uansett om de dro fra Oslo, Stavanger eller Bergen. (Eller andre fine steder)  Når de kom til New York, var det selvsagt en del som rusla ned til Brooklyn og ble der, men langt de fleste hadde bare kommet litt over halvveis. Med båter innover elver og «laker» gikk turen med alt de eide i kasser og lader. Reisemålet var langt der inne, «Midtvesten» – kanskje prærien?

Kanskje dro de i Wilhelm Mobergs «innvandrere»s fotspor til Minnesota. Jeg har stadig kommet borti «Stillwater». Hvem husker vel ikke Ulrika som gifta seg med pastor Johnson i baptistmenigheten is Stillwater?. 

Men har man slekt som endte opp i Minnesota, ja da er man faktisk veldig heldig. Mye gratis søkbart materiale ligger ute på nett. Det eneste problemet vi har, er at slekta gjerne byttet navn!

Selve utreisebasene finner vi på Digitalarkivet,   Disse er dog ikke komplette, og vi skal huske at ikke alle som er listet dro. (Eller de kan ha blitt sendt tilbake av helseårsaker). Her finner vi også noen censuses (folketellinger) hvor folk med norsk tilknytning er listet.  På Digitalarkivet ligger også en rekke kirkebokavskrifter fra «norske kirker i USA.

På Familysearch finnes et vell av databaser til gratis glede for alle. For Minnesota er det særlig mange, både søkbare folketellinger statlige tellinger som er tatt opp mellom de føderale, fra 1865 til 1905 og selvsagt de føderale – som er mange og hvert tiende år.

For Minnesota er Familysearch.org en gullgruve også på både BMD (Birth/Marriage/Death).
Minnesota Historical Society har også databaser over fødsler og dødsfall og her kan du bestille attester direkte. 9 dollar – som også dekker porto, ja det er ikke noe å si på den prisen. Fødselsattestene får man til og med tilsendt digitalt umiddelbart, noe som er helt utrolig bra! En annen gullgruve er findagrave.com hvor flere av de «norske» gravlundene (cemetery) er med, og de har lagt inn nekrologer og familiehistorier, samt koblinger mellom familier.

Som om ikke det er nok, kan vi også få tak i vielser – Minnesota Official Marriage System. Det er forskjellige startår til de forskjellige countiene («fylkene») så dersom du vet hvilket county dine giftet seg, kan det være lurt å sjekke her først.

Det finnes også slektsforskerorganisasjoner over hele staten Minnesota (som i de fleste andre stater), prøv deg fram på Google og se hva du finner. På DIS-Norges Genress finner du en del mer, og er det noe du ser mangler, ja klikk på «foreslå ny lenke» og legg den inn! Denne ressurssiden er ikke ment å være noen konkurrent til Cyndislist.com, men fint å ha det mest brukte der.

Er du ikke enig? Minnesota er en gullgruve. Og ja – det er mye mer enn jeg har listet opp over, men altså, dersom du havner i Minnesota, ja da er du heldig!

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.