Meny Lukk

Lokalhistorie-wiki!

Det er mange måter å tilegne seg kunnskap på, som regel er det ved å lese. Lese og lese. Høre kan også være bra, at noen forteller og foredrar. Men for meg er det lese som er tingen.

Et sted jeg har «gjenoppdaget», som jeg ble gjort oppmerksom på for noen år siden, er Lokalhistorisk institutt og deres Lokalhistorie-wiki.

I denne wikien finnes en mengde interessante artikler fra hele landet, og dersom jeg ser på noen av mine interesseområder spesielt, med «Østlandet» som utgangspunkt, ser jeg at det er et vell av artikler jeg bør lese.

Under «Østlandet» går jeg videre til «Akershus» hvor jeg har slekt i mange kommuner, så ser jeg at det kunne vært mye mye mer, men Rom ble vel ikke bygget på en dag. Jeg har vel også fått forespørsel om å bidra i wikien, noe jeg ikke har tatt meg tid til. Kanskje jeg en vakker dag skulle skrive litt om de gårdene jeg har slekt fra her?

Hvis jeg så går videre til «Oslo» og sjekker litt rundt, finner jeg mye informasjon, men lite om mitt kjære Vålerenga.… her får vi nok få historielaget til å spe på litt etter hvert tenker jeg! Mye fin historie rundt der!

 Men – en flott kategori ja det er Brugata! Her bodde mine oldeforeldre i flere år i nr. 19. Her har instituttet hatt et spesialprosjekt, denne lille gatestubben som i dag er fylt med «innvandrerbutikker», Teddy’s softbar og svenske ungdommer.

Brugata 13-19 (fra Digitaltmuseum.no – cc-lisensiert)
foto: ukjent

Et viktig prosjekt på Lokalhistorie-wikien som jeg bruker mye er Historisk Leksikon, her kan man finne ord og oppslag man om både militære, mål og vekt og andre historiske ord vi ikke bruker i dag.


«Norsk historisk leksikon, med undertittelen «Kultur og samfunn ca. 1500 – ca. 1800», er et oppslagsverk som dekker emner fra Norges historie fra middelalderen til 1800-tallet. Det kom først ut i 1974. I 1999 kom en gjennomrevidert 2. utgave. Norsk lokalhistorisk institutt tok initiativ til boken, og NLIs styrer Rolf Fladby var prosjektleder for den første utgaven.

I 2008 ble verket, etter avtale mellom forlaget og NLI, lagt ut på lokalhistoriewiki.no i sin helhet, se Leksikon:Hovedside.  Sitat fra Lokahistorie.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.