Meny Lukk

Nordmenn i Florida del II – Eric Danielsen fyrvokter på Charlotte Harbor Lightouse

Charlotte County er et ganske nytt county her i Florida. Charlotte County etablert 23. april, 1921. Navnet kommer fra  Bay of Charlotte Harbor. «Charlotte» fra «Carlos» eller «Calos» (Calusa indianere). I 1565 ble bukten kalt «Carlos Bay,» av spanierne, mens i 1775 ble navnet Charlotte Harbor til ære for Dronning Charlotte Sophia, kong George III sin dronning.. Punta Gorda er den eneste byen i Charlotte County. Tidligere var Charlotte County en del av DeSoto County, som i dag ligger nord for Charlotte. (kilde: e-reference desk)

kart linket inn fra e-reference desk

En av de få nordmenn jeg har funnet i vårt område er en Eric Danielson, født i 1854 i «Norway». Han har forekommet i folketellingene under forskjellige navn.

1900 –  Charlotte Harbor, DeSoto County
«Alex» Danielson født i Norge i mai 1851 hadde vært gift i 19 år. Han immigrerte i 1868. Han var fisker, og hadde sendt inn papirerer til søknad om statsborgerskap. Familien var gjeldfri, de eide sitt hjem. Stedet de bodde på var ikke en gård, kun bolig.
Familien til Alex bestod av hans kone Clara, født i August 1865, hun hadde født 5 barn som alle var i live. Barna var datteren Brita, født i september 1885, sønnen Eric født i mai 1888, sønnen Osman født i juli 1891, sønnen Harold født i mai 1894 og sønnen Clarence født i juni 1897.

1910 – Charlotte Harbor, DeSoto County
Erick Danielson og familien er nesten som den i 1900. Mor Clara har fått et barn til, det står at hun har født 6 barn, men bare 5 er i live. 4 av barna bor hjemme, nemlig Osman, Clarence, Eveline og Errick Jr. Erick Jr. har giftet seg med Jessie, hun er bare 17 år gammel, født i Florida, faren var født i Alabama, moren i Georgia. Erick jobber som skips-snekker. Han immigrerte i 1870

1920 –  Charlotte Harbor, DeSoto County
 Eric Danielsen, født i 1854 i Norge av norske foreldre. Han var gift med Clara, født i Georgia, USA. Hjemme i huset bor også to av barna, Evelyn på 15 og Osmond på 28. Eric var «lighthouse keeper«, mens sønnen Osmond var fisker. Rart var det at det var kona Clara som står som hovedperson i familien

Eric Danielson dør i Charlotte County i 17. november 1931, og hans hustru Clara dør 15. november 1932. 
(kilde State of Florida. Florida Death Index, 1877-1998. Florida: Florida Department of Health, Office of Vital Records, 1998 og http://www.findagrave.com

Erik Danielson Sr. www.findagrave.com

Clara D. Danielson www.findagrave.com

Fra «Hardee County, Florida – 1917-18 Civilian Draft Registration (CREECH-HEYN)» på USgenweb finner vi sønnene med fødselsdatoer
Clarence var født 28. juni 1897, og bodde på Boca Grande, Florida
Erik jr. var født 3. mai 1888, og bodde i Naples, Florida
Osmond var født 27. juili 1891 og bodde i Charlotte Harbor
sønnene er også begravet på Charlotte Harbor cemetery

Charlotte Harbor Cemetery

Å finne Erik i Norge ble en «smal» sak. Jeg fant nemlig først en Erik Danielsen Hovde i Haugesund i et landsdekkende søk på http://www.rhd.uit.no – han var midlertidig losjerende sjømann. Han skulle være født i 1848 i Sveens prestegjeld. Sveen (Sveio) var fram til 1861 en del av Finnås prestegjeld i Hordaland. Jeg kastet meg over kirkebøkene og der var det jammen en som passet perfekt!
født 11. mai 1848, sønn av Daniel Osmundsen (Hovde) og hustru Birthe Eriksdatter.  Med navnene på ungene i Florida friskt i minne fra folketellingene, datter het Birthe og sønn som het Osmond, og i tillegg en sønn som var oppkalt etter far og morfar Erik. Jo dette sier jeg er 100% full treff. Selvom Erik i 1900 skrev av 3 år på alderen, og han ble yngre med årene, men på gravsteinen hans står årstallet 1848, og jeg tror nok det er rett.

kilde: Hordaland fylke, Finnås, Ministerialbok nr. A 6 (1836-1850)

Erik er også listet hjemme på gården Hovde i Sveio hos foreldrene (som sømand). Her ser vi også navnene som går igjen på Eriks familie i Florida.

kilde:Digitalarkivet, 1865-telling for 1216 Sveen, Horaland

Jeg håper jeg finner koblingen mellom Erik og fyret i Charlotte Harbor, det kan ikke være noe annet fyr han eventuelt var Lighthouse keeper på i 1920 dersom han bodde i Charlotte Harbor. Det var for langt å reise på jobb.

Det så ganske ensomt ut om han jobbet på Charlotte Harbor Lighthouse: (jeg har ikke funnet bevis for at det var her Erik jobbet, men forespørsler er sendt!

Charlotte Harbor lighthouse (takk til http://www.lhdigest.com/ for tillatelse til å bruke bilder og annen informasjon fra deres hjemmeside.

1 kommentar

  1. Greta

    Da må du (om du ikke allerede har) lese Virgina Woolfs To the Lighthhouse 🙂
    Veldig fin historie og flott at du finner ut av den «norske» historien i Florida.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.