Meny Lukk

Riksarkivets skattekammer…


I går var jeg en tur på Riksarkivet dvs – jeg var egentlig der for å bruke kilder fra Statsarkivet i Oslo, nemlig Fangeregisterprotokoller og Domsakter fra 1860-tallet.  Dette er en kilde jeg ikke har brukt tidligere, men for en kilde! Jeg kommer til å skrive mer om den senere. Det jeg hadde på hjertet akkurat nå var nemlig utstillingene de har i det lille «Skattkammeret» i vestibyleområdet.

Foto: meg

Bildet viser veggkunsten og døra inn til det lille Skattkammeret, som er perfekt i belysning, luftfuktighet og temperatur slik at det som blir stilt ut ikke blir ødelagt. Her ligger nemlig originale dokumenter og arkivsaker fra mange tidsepoker, også helt opp til i dag.

Jeg vet ikke hvor ofte de bytter utstilling, – jeg tror den står en stund. Nå – etterat man har begynt digitalisering av de mest brukte kildene, blir jo antall besøkende i Riksarkivbygningen færre. Men nå skal sant sies, det var faktisk en del mennesker på lesesalen i går, både slektsforskere som satt krumrygget over bygdebøker og annen litteratur og relevante arkivsaker, og studenter og forskere som bladde forsiktig i gamle papirer. Rart forresten, på lesesalen her må man ikke bruke hansker… (Jeg klager ikke da – jeg synes det er ubehagelig å måtte bruke hansker når jeg blar i papirer).

Riksarkivet har det siste året blitt veldig digitale – med «apper» for både Arkivportalen og Digitalarkivet. I Skattkammeret har de også tatt i bruk ny teknologi, de har laget QR-koder til de forskjellige utstilte objektene, så kan man lese om det på telefonen! Smart!

Man kan også få låne  audioguide slik at man kan høre informasjon der og da om utsilt materiale. Det er jo faktisk ikke alle som har slike smarte telefoner ennå, og faktisk er nett-tilgangen nede i Skattkammeret litt lav (jeg kom på da – men det var så vidt)

http://qrcode.kaywa.com/img.php?s=8&d=http%3A%2F%2Farkivskatter.tumblr.com%2Fpage%2F9

Denne QR-koden går rett til en side som forteller om Skatten i monteren, nemlig om Hekseprosesser i Fredrikstad – du kan jo prøve å skanne den selv! En flott utvikling dette – Arkivverket tar i bruk ny teknologi for å vise fram skattene i magasinene!

En monter var fylt med brev, kort, tegninger og bamser som er tatt vare på etter 22. juli, en rørende og verdig liten markering. Dette materialet har fått sin arkiv-adresse: Riksarkivet, RA/S-6313, Minnemateriale etter 22. 7.2011, delarkiv I, Oslo kommune

 
På siden om Skatter fra arkivet kan man lese:

«Skatter fra arkivet» er en utstillingsserie hvor Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo viser publikum et spesielt utvalg originalmateriale som sjelden ser dagens lys.

Fra våre magasiner har vi hentet fram dokumenter, kart og fotografier som utmerker seg ved at de speiler store historiske begivenheter, representerer noe nytt og viktig, eller forteller spesielle historier. Noen av dem er også vakkert skrevet, tegnet eller dekorert.

Arkivverket har flere nettutstillinger med mye flott materiale – disse finner du her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.