Meny Lukk

Sommer sommer sommer. – eller. En slektsforsker tar vel ikke ferie…

På denne tiden i fjor skrev jeg også om åpningstidene til de stedene en slektsforsker frekventerer.  Siden dette er noe man ikke kan gjenta for ofte, og dette er viktig når man skal planlegge ferietur, bytur, museumstur, arkivtur, bibliotektur eller bare en tur, gjentar jeg meg selv her uten for mye redigering:

Sommermånedene betyr også sommertid i statlige og kommunale etater. Og, mange slektsforskere går i «dvale» – eller får interesser på mer friluftsaktig plan. Men, noen av oss er gale, og kan ikke la en ufunnet slektning forbli ufunnet bare fordi det ikke er høst og mørkt, eller vinter og enda mørkere!

Dersom du har tenkt deg til «the dusty halls of wisdom» – Arkiver, biblioteker eller muséer – bør du først sjekke om de i det hele tatt har åpent de dagene du planlegger å kaste glans over deres institusjon. Disse – altså åpningstidene – er ofte veldig begrensa mellom mai og september, noen ganger til og med ikke til stede!

Oslo Byarkiv
Først kan vi se på Oslo Byarkiv sine hjemmesider at de, etter å ha hatt stengt magasin i flere uker, også velger å ha stengt både mandager og fredager. Jeg klager ikke, jeg bor så nær at jeg kan ta turen midt i uka. Men da må jeg huske på at kun tirsdager og onsdager har åpningstider hvor man rekker å gjøre noe, torsdag er de åpent fra 12-15. Ikke mye man rekker på så kort tid. Dersom du skal reise til Oslo, og planlegger en tur innom, husk altså å sjekke hjemmesiden for å se åpningstidene, de kan også plutselig varsle at de har kurs for de ansatte, og må derfor stenge lesesalen helt en dag.

For oss som forsker mye på slekt i Oslo, er det Oslo Byarkiv som gjelder, da de ikke har så mye digitalisert, og adressebøker og folketellinger er en av de viktigste kildene for oss (i hvertfall i nyere tid). Men- vi klager heller ikke, Byarkivet er en nydelig institusjon med utrolig service og blide mennesker bak skranken! 😀 Husk bare at de har stengt fra 3.7. til 2.8.

Sjekk Oslo Byarkivs åpningstider her

Riksarkivet
(og Statsarkivet i Oslo) har som de fleste vet, felles lesesal. Denne har åpningstider til å leve med i hele sommer, hver dag fra 09.00-15.00. (Ut mai har de «september-mai åpningstider»: mandag – tirsdag kl. 0900-1830,  onsdag – fredag kl. 0900-1700, lørdag kl. 1000-1400). Men altså i sommermånedene juni-august har de kortet inn, og de stenger på lørdager. Dette er forsåvidt greit for dem med standard slektsforskerinteresser, det er ikke så mye igjen vi må på lesesalen for å finne. Men, det er fortsatt mye vi ikke finner på nett, så ikke glem arkivenes lesesaler helt! Kanskje du lurer på militærkarrieren til en slektning? Da må du på arkivet. Mye skiftemateriale er fremdeles ikke skannet, og det er mye annet flott i hyllene nede i «the dungeon» på Kringsjå! Husk også at Riksarkivet har et enormt bibliotek (mesteparten av dette ligger i magasinene), samt at lesesalen bugner av bygdebøker og annet godteri.

Sjekk ut Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo sine åpningstider her.

De andre statsarkivene har sine egne åpningstider, noen åpent lørdager, andre ikke. Husk å sjekke før du drar, så du ikke kommer til stengt dør.

Kongsberg
Hamar
Kristiansand
Stavanger
Bergen
Trondheim
Tromsø

Det finnes også lokale arkiver rundt i landet, både i byer og tettsteder. Ta en titt på www.google.com før du pakker ned pc’n for å dra på ferie, kanskje du finner ut at det er et arkiv eller et historie-museum i akkurat den dalen du skal? 

Bibliotekene – du husker vel på bibliotekene?
Husk at bibliotekene også kan være en kilde til lokalhistorie og slekt. Mange folkebiblioteker rundt i landet har egne fantastiske lokalhistorie-avdelinger. Du må også huske på at du kan låne inn (fjernlån) bøker til ditt lokale bibliotek fra hele landet, for eksempel bygdebøker fra fjerne deler av vårt lange land. Det er veldig greit, så du kan kose deg hjemme i din egen støvete hule med slektsfunn. Sjekk de lokale sidene (google) til de forskjellige bibliotekene for å finne ut om de har åpent mens du er i akkurat den vakre bygda, eller i den forblåste kommunen!

Deichmanske i Oslo har en enorm samling av bygdebøker, slektshistorie, biografier, tidsskrifter, adressebøker, lokalhistoriske magasiner… hyllemeter på hyllemeter. Og husk, dersom du ikke finner det på hylla i lesesalen, kan de flotte bibliotekarene hjelpe deg med å trylle fram de mest gjemte skatter nede fra magasinet! Og – sist jeg var der for noen måneder siden lovet de at de skulle få bedre internet-dekning inne i lokalhistorieavdelingen også, så da er alt bare fryd og glede!

God sommer slektsforskere!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.