Meny Lukk

Google slekta!

Jeg har satt meg fore å prøve å få inn en time eller to hver dag med egen slektsforskning, det blir alt for mye «andres» for tiden.

I dag så jeg på noe Nordlands-slekt på «Persen» (mannen i huset) sin side – han har en bestemor med røtter på Tjøtta. (Vi fleiper stadig med at gubben er i slekt med Hårek fra Tjøtta!

Pers tippoldefar Johan Olai Larsen f. 1837 bodde på Lisø og hadde 10 barn, med 2 forskjellige koner. Kone nr. 1 har jeg veldig god kontroll på (tippoldemor), men konemor nr. 2 manglet jeg dødsdato på. Jeg jeg visste at hun var død før 1900 (ikke i folketellinga 1900)  og etter 1875 (var i folketellinga 1875). «Bare» 25 år å lete på!

Jeg har nå begynt å bruke Google veldig aktivt i søk på slekt, både «gammel» og litt «nyere» – mange legger ut slekta, og det kan gi gode tips om hvor man skal lete etter informasjon. (Jeg tar ALDRI andres arbeid for god fisk, den skal gåes etter i sømmene og skal lukte godt, med kildehenvisninger og dobbeltsjekkinger før jeg klapper meg sjøl på skulderen og sier ok.

I dag tok det meg 5 minutter å finne dødsdato – som jeg altså kunne regne med å lete en stund etter….

Googlet «Maren Dorthea Gabrielsdatter» , ja jeg satte anførselstegn i begge ender for å være spesifik i første søk,  og voila! Dette var vel nesten for godt til å være sant? Neida…

utklipp av søkeresultatet fra Google

Akkurat dette var faktisk historien til Skålvær kirke, og oversikt over de som var begravet der. Og en av dem var altså Maren Dorthea Gabrielsdatter, f. 1837 på Offersøe, og døde på Lisø i 1891. Dette sparte meg for leting gjennom 15 år!

Det var så en smal sak å gå i kirkeboka for Tjøtta, den viser helt klart at dette var «min» Maren Dorthea:
 

 

Kildeinformasjon: Nordland fylke, Tjøtta i Tjøtta, Ministerialbok nr. 817A04 (1878-1907), Døde og begravede 1891, side 364.  
 
Helt til høyre på side 2 står det at hun var begravet på Skålvær kirkegård. Navns nevnelse av mannen, at hun var født på Offersøe og døde på Lisø, gjør at jeg er helt sikker på at dette er «min» Maren Dorthea.
Jeg ble veldig glad når jeg i tillegg fant Johan Olaus Larsen i den lista fra Skålvær, (selvom jeg visste når han døde) – da har jeg dem sammen på samme kirkegård, kanskje i samme grav?
Så – ikke glem å google slekta, kanskje du finner annen morsom informasjon, de kan jo være nevnt av andre!
Så – Google er din venn også når du leiter etter slekta!

1 kommentar

 1. runosg78

  Hei på deg !

  Dette likte jeg svært godt, og veldig bra skrivet,og fint oppsett du har gjort det.

  Jeg selv Googler så si hver dag i fler timer ( pga ikke jobber) og mer tid for slekt.

  Man finner slekt som man har lett etter i mange ÅR,og det er spennende syns jeg når vi da ( plutselig) dukker noe nytt opp vi har da lett etter i rundt 5 år eller 20 år.

  Google er faktisk noe nytt som vi kan søke i og syns fler skal bruke dette stedet for og søke opp sin familie,både fra gammel tid og nyere tid.

  Vil si at prøv søk opp Gårder som deres familie har bodd og prøv også finn ( Bilder ) som jeg også drive med, NÅ bilde og DA bilder,mye man finner 🙂

  Kjempekoselig og lese og se dette innlegget og hele bloggen Generelt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.