Meny Lukk

Lapskaus på Vålerenga – eller: Verden er liten!

For flere år siden hjalp jeg en dame i USA med slekt fra Tinn og Meråker. Den Meråkerske linja var kurant som nygrilla marsipangriser, det var verre med linja i Tinn. Jeg greide rett og slett ikke å finne hode og hale på informasjonen jeg fikk fra amerikaneren «min». Det var så mye navneforvirring og jeg skjønte etter hvert at det måtte være feil. Flere slektshefter er skrevet om familien i USA, de er omtalt i Tinnsoga, og flere steder på nett. Og jo mer jeg sjekka og leste, jo mer forvirrende var det. Men tiden strakk ikke til den gangen, og det var ikke alt som var på nett.

Etter hvert måtte jeg kaste inn håndleet, men valgte å først spørre på Slektsforum om noen hadde noen tanker rundt den familien jeg hadde sett på. Jeg har ikke tenkt å gjenta noe av denne historien, de som ønsker å se hva jeg fant og hva som etter hvert ble nøstet, kan se her på Slektsforum. Men – det endelige beviset fikk vi ikke tak i den gangen.

Vinteren 2010 jobbet vi med runde 2 av Alt for Norge som skulle gå høsten 2011. En dag fikk jeg en epost fra en slektsforskerkollega som jobbet med en av kandidatene som skulle være med i 2011-runden. Hun hadde samme Tinn-slekten som jeg hadde jobbet med noen år før, og spurt om på Slektsforum!!!! Så arti! (Dette forteller faktisk hvorfor vi ikke sletter gamle etterlysninger!!!) Men jeg kunne ikke hjelpe, dessverre hadde jeg ikke hatt anledning til å jobbe videre med Tinn-slekta den gangen. Dette var jo ikke min slekt heller. Så – dessverre kunne jeg ikke hjelpe til med Mary’s slekt da.

Noen uker senere fikk vi beskjed fra produksjonsselskapet, det var nevnt at det var en Hurdal-linje også i slekta til kandidat Mary, om vi kunne gjøre noe med den? Torill og jeg tok den med oss til Salt Lake City i februar 2011, og fant selvsagt nålevende slekt.

Senere har Arnfinn Bernaas som også var med i tråden på Slektsforum funnet beviset for det jeg tenkte i 2008 – det de hadde av informasjon i USA var veldig feil. Noe på bakrunn av feil i Tinnsoga, men også en del feil pga at en del etterkommere av emigrantene husket feil, og andre slektsforskere hadde gjort feil i sine analyser av kilder. Arnfinn har vel sett det vi fant på Slektsforum, og han har også fått hjelp av gode hjelpere på Digitalarkivets brukarforum (jeg må skryte av Hanne Line, hun er super – og aktiv også på DIS-Norges slektsforum). Saken med denne familien og hva som er feil, er nå oppklart!

Akkurat nå har Arnfinn Bernaas besøk av Mary Hakes, og Torill og jeg har vært ute i kveld med Mary og hennes hyggelige (og slektsinteresserte) mann (han har ikke en dråpe norsk blod i årene, men det tilgir vi ham).

På Vålerenga kan man spise det meste, men i dag ble det deilig lapskaus med flatbrød og eplemost! Til dessert: lun hjemmelaget eplekake med iskrem. Og – på vei tilbake til bilen så Mary et kjent dalføre på veggen, nemlig Numedals(gata).

Vi hadde det utrolig hyggelig – praten gikk livlig i de 2 timene vi var sammen, og Mary takket Torill og meg veldig fordi vi greide å finne slekt på en annen linje enn den hun egentlig kanskje følte seg mest knyttet til. Og – det at vi greide å finne nålevende slekt sørget for at hun fikk være med i finalen i Alt for Norge! Synes det er flott at hun var Hurdøling og jeg da!!!

Takk for mat, Torill!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.