Meny Lukk

Frelsesarmeen – hjelpsomme i alle etasjer!

Jeg jobber for tiden med en sak hvor en gutt ble adoptert etter at moren døde. Adopsjonen skjedde ca 1920, og gutten ble adoptert av et amerikansk ektepar. Selve saken vil jeg ikke si mer om, men en liten detalj vil jeg fortelle om. Ekteparet hadde en norsk hushjelp som var medlem i Frelsesarmeen. Hver lørdag fikk hun bladet Krigsropet. Dette bladet er fullt av artikler både om frelse, suppe og såpe, allerede den gangen. Og på bakerste side er annonsene. En hel kolonne til høyre med annonser som etterlyser mennesker både i Norge og utlandet, av typen:

fra Krigsropet mai 1918 (med godkjennelse av Frelsesarmeen).

og i den første kolonne var det stort sett annonser om møter rundt om i landet, men også stillingsannonser, og altså, annonser hvor man søkte etter pleieforeldre/fosterforeldre uten vederlag. Jeg skulle finne en slik annonse, uten at jeg helt visste hva jeg lette etter, men da jeg fant den visste jeg at det var «min» tass jeg hadde funnet, selvom det ikke sto noe navn. Jeg legger ikke ut den annonsen her. Men, en annen som eksempel med sladdet navn:

fra Krigsropet mai 1918 (med godkjennelse av Frelsesarmeen).
Frelsesarmeens var ansvarlig for bortadoptering/fosterhjems-plassering av mer enn 500 barn. Motivet «godt hjem uten vederlag» var for å «protestere» mot fattigvesenets bortsetting av barn mot betaling, særlig til gårdsbruk, hvor mange av barna ble brukt til billig arbeidskraft. Frelsesarmeen ville at barna skulle få et godt hjem, ikke bli brukt til arbeid.
Det finnes arkiver etter disse adopsjonene, og disse skjedde før den sterke adopsjonsloven kom i 1935, slik at loven om 100 års taushetsplikt egentlig ikke gjelder her. Men, de er veldig strenge på hvem som skal få opplsysninger, og jeg fikk ikke med meg noe, men må få han jeg hjelper til å skrive et brev og dokumentere at han er sønn av den lille gutten som ble adoptert 9 måneder gammel. Så dersom man vet at ens foreldre/besteforeldre ble adoptert via Frelsesarmeen, er det kanskje mulig å få ut litt informasjon, om man sender dem et brev og forklarer situasjonen. Dette gjelder da kun direkte linje – slekt.
Spennende! Det er helt utrolig hvor man kan finne informasjon!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.