Meny Lukk

Oslo var også full av bønder – eller: Kart over gårdsinndelingen i Oslo

Den som trodde at Oslos befolkning alltid har vært «byfolk» tar skammelig feil. Mesteparten av byen vår var faktisk bondeland, kun en del av det aller mest sentrale kunne kalles gater… men der var det jammen ei ku eller gjeit der og, og høner over alt! Så – ja, Oslo var full av bønder. (Selvsagt, en del av «skylda» for dette var jo Aker som etter hvert ble mindre og mindre ettersom Oslo ble større og større, og Aker tilslutt «forsvant» med den siste byutvidelsen i 1948.

Kart er noe man ofte glemmer når man leter etter slekt. Men det å kunne få slekta inn i et geografisk område, se nabogårder, gater, hus og navn, kan gi flere pekepinner til hvorfor ting ble som de ble.
Mange tok slektsnavn etter en gård, kanskje greit å vite hvor den gården kom fra? Ta deg tid til å sjekke ut kart for de områdene du har slekt!

Men nå var det altså dette nye kartet over gårdsgrensene. Oslo Byarkiv kommer stadig med godbiter, og denne gangen et kart som gir svar på hvor gårdene faktisk lå! Liste over gårdsnummerne finner du i kartets nedre del.

Kartet finner du her, og dersom du lar musen gli over kartet, kan du se forstørrelse av det du markerer. Det er også mulig å klikke på kartet, for å laste ned en stor versjon.

Ta deg tid til å kikke litt rundt på Byarkivet sine hjemmesider, der kan du finne mye interessant om byen vår!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.