Meny Lukk

Nasjonalbiblioteket – et nydelig bygg med nydelig interiør….

full av skatter og hyggelige hjelpere!

I går gikk turen til Nasjonalbiblioteket for å se i noen gamle aviser. Det er en del år siden sist jeg var der, men det kommer det ikke til å være til neste gang. Det er enkelt å «glemme» dette fantastiske skattkammeret til fordel for Riksarkivets bibliotek/lesesal og Deichman, noe som egentlig er helt uhørt!. Og så vakkert som det er der! Bildene mine yter ikke rettferdighet, men man får en viss følelse i hvertfall! Det eneste triste med hele opplevelsen var at jeg hadde litt dårlig tid, så jeg fikk ikke hilst på Greta! (og at jeg ikke fant det jeg lette etter på rull nr 1126)

Nydelig bygg ikledd høstfarger, og bussen stoppet rett utenfor døren! Det er trikkestopp her også, så her kan den offentlige kollektivbruker bare gasse seg i valgmuligheter!

Nydelige rekker med bokskap – og i mellom bokskapene en del av utstillingen til Ytringsfrihetsdagene 2012

Vakre detaljer over alt – også inn til utlånssalen. Her inne fant jeg hyggelige hjelpere som viste meg hvordan jeg fant fram i de gamle kortskuffene, jeg trengte mikrofilm som ikke sto oppe og framme. Og etter å ha levert min lille grønne rekvisisjon til den hyggelige svenske veilederern, tok det knapt 5 minutter før hun kom smilende, og viste meg hvordan jeg kunne skanne avissider inn på en pc som sto ved sidenav, eller lagre til minnepinne. (note to self: ta med minnepinne neste gang…)

Men det var mange mikrofilmruller  som sto framme, meter på meter med mikrofilmruller! Siden min tid var litt kort, rakk jeg ikke å sjekke hva alle disse boksene inneholder.  (Ville ikke ta mere bilder på lesesalen, da det var en del gjester der).

På veggene rundt mikrofilmleseapparatene sto bygdebøkene oppstilt, og de stikkprøvene jeg tok, fra flere fylker, fortalte at det ser ganske greit og komplett ut. Og jeg vet at de har et magasin full av godbiter. Dessuten kan man å pc’er bruke de digitale bøkene som kun er tilgjengelig på lesesalen. Dette er flott – fordi mange av de digitalt skanna bøkene er søkbare etter det jeg har forstått!

En annen skatt de har på Nasjonalbiblioteket vårt er klipp-arkivet, som jeg skal skrive litt om senere.

På Solli Plass hilste jeg på Gunnar Fridtjof Thurmann «Kjakan» Sønsteby (født 11. januar 1918) (kirkebok hos Digitalarkivet) Rjukan, død 10. mai 2012 (artikkel i Aftenposten i Oslo)

Statuen, som er laget av Per Ung ble avduket av Kong Harald i mai 2007.


Per Ung er forøvrig pappas firmenning – de deler svensk tippoldefar Olof Andersson Ung.fra Mo i Bohuslän. Arti!


2 kommentarer

  1. Greta

    Så fin beskrivelse. Kan du forstå at jeg er glad hver dag når jeg ser jobben min, glad og stolt.
    Velkommen tilbake og velkommen til alle andre også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.