Meny Lukk

Kildene forteller!

Jeg jobber for tiden med en familie fra Østfold, der det var kjent at 2 sønner i en ungeflokk på 10 (to barn døde før fylte 5 år) reiste til USA og fikk etterkommere. Disse etterkommerne har nå kontaktet meg for å få hjelp med å finne ut om slekta.

Etter hvert som jeg jobbet meg inn i familien og fant standard-informasjonen som født/dåp, vielser og dødsfall, var tiden for å se litt på andre kilder grodd seg moden.

En kilde jeg liker å bruke, for å finne ut om jeg har fanget opp alle barn i familien, om det kan stå noe om hvor disse barna bor, om jenter som gifter seg og bytter navn osv,  er dødsfallsprotokollene. Noen ganger står det bare «etterlater seg «kone og 2 umyndige barn» eller annet «enkelt»  … men dette er også interessant, dersom jeg har flere barn på familien, vet jeg nå at det bare var 2 av disse barna som levde, og at de var under myndighets alder. Man kan lese mye ut av forskjellige kilder.

Mitt tilfelle denne gangen var enda mer interessant, nemlig:

Her nevnes arvingene, Enke Berthe M. Jacobsd., barna Magnus Olsen som er død i Amerika men etterlater seg kone og 3 børn, og så sønnene Marthin, Julius, Olaus og Edvard. Alle i Amerika, og 2 døtre.

Dette var helt nytt for mannen jeg hjelper, han visste kun om at Marthin og Julius hadde reist! Disse to reiste sammen til Amerika i 1871 rett etter at Julius hadde giftet seg. Men, alle de andre guttene dro altså også til Amerika. Familien i USA har nok en mye større slekt der borte enn det de vet om.

Siden jeg fant skiftet i skifteutlodningsprotokollen (som ligger på nett), ville jeg sikkert finne et ferdig sluttet skifte (som ikke ligger på nett). Så i går bestilte jeg via Arkivportalen.no opp til lesesalen pakker for sluttede skifter for Trøgstad Sorenskriver. Og – fryd og glede, i pakken fant jeg oversikt over navnet på alle brødrene, navnet på de tre barna til Magnus som altså døde før sin far. Og brev fra et par av brødrene til familien som ble lagt med som fullmakter i skiftebehandlingen. Det var til og med et brev som var skrevet av den yngste broren, som fremdeles bodde hjemme, til sin bror i Amerika hvor han takket for lån av penger. Flotte kilder til både informasjon om slekt og hvor de bodde, og om hvordan familien bodde. Skiftemateriale er oppbevart i Statsarkivene.

Så nå er det bare å jobbe videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.