Meny Lukk

Fremmedregisteret – en kilde til mange opplysninger!

I Statsarkivet i Oslo sine gjemmer finnes det en del kilder mange ikke vet eksisterer. Blant annet Fremmedregisteret. Dette finnes fra 1901, og er underlagt Oslo-politiet. Klausulen på materialet er 80 år, slik at dersom du har en «utlending» i slekta i 1900-tellingen, kan vedkommende være i registrert sirlig på disse kortene. Dette gjelder altså for personer bosatt i Oslo – det er mulig disse registrene finnes for andre deler av landet, det skal jeg undersøke.

Jeg bestilte opp et par skuffer (ja – dette materialet er oppbvart i kartotek-skuffer) med kort. Alfabetisk på etternavn, og enkelt å finne frem i. (Noen av skuffene er veldig fulle så det var litt vanskelig å lese, og jeg hadde litt dårlig tid.

Jeg visste egentlig ikke hva jeg ville få opp, men heldigvis fant jeg faktisk kjente i skuffen jeg hadde bestilt opp:

Fremmedregister I, Oslo Politidistrikt, 1901 (Statsarkivet i Oslo) – original.

Denne damen var moren til min farfars tantes mann (puh) som emigrerte til Amerika på begynnelsen av 1900-tallet. Emilie dro (som man kan se) også til Amerika, men kom altså tilbake til Norge.

Emilie døde i følge dette kortet i 1932. Det visste jeg ikke. Og – siden det utfra dette kortet så ut til at hun var tilbake i Oslo, så sjekket jeg dødsfallsprotokollen for Oslo Skifterett for den aktuelle datoen, og der var hun. At hun var fraskilt var jeg heller egentlig ikke klar over. Og i dødsfallsprotokollen så står det da også at de ikke hadde lovlig skillsmisse, men de hadde ikke levet sammen på over 40 år. Og mannen? Han var på gamlehjem i Ørebro!

Kildeinformasjon: Oslo fylke, Oslo skifterett, Avd. I, Dødsfallsprotokoll B 17 , 1931-1933, oppb: Statsarkivet i Oslo
Finnes på Digitalarkivet.. 

Jeg måtte dobbeltsjekke 1910-tellingen også – hvor var Emilie da? Jo hun bodde i Brogata 19 (der bodde min oldefar også) –

Statlig folketelling 1910 – Oslo, Brogata 19 – Digitalarkivet.

Så – det ene drar det andre med seg. Nå skal jeg se hvordan det gikk med det andre barnet til Emilie (sønnen Georg har jeg full kontroll på).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.