Meny Lukk

Linn Skåber – hvem trodde du at du var? – eller: ekte og uekte?

Serien Hvem tror du at du er har startet sin sesong 2, og flere har blogget om selve serien (både Vidar og Viggo),

 Jeg har alltid likt Linn. Hun er utrolig morsom, men kan også være seriøs.  Om du vil vite mer om hennes meritter på lerret, skjerm og scene, kan du «google» og finne svar. Jeg ble mest opptatt av hennes slektsbakgrunn i kveld, som fikk meg til å tenke på egne beste- og oldeforeldre.
Linn Skåber er den første ut av 8 norske kjente –  og mer eller mindre (for meg)  – kjære personligheter. Når jeg leser lista over de som kommer etter Linn, må jeg si det er flere kjære og kjente enn bare kjente på lista! Hvem som for meg er kjent eller kjær, er for meg å vite og for andre å finne ut!  Jeg må si jeg gleder meg stort til siste episode med gode Thorvald Stoltenberg,  men også de andre vil være superspennende.
Linn sin familiehistorie viser seg å være vanlig for veldig mange av oss som forsker i slekta. Jeg må si jeg tenkte både på min farmorsmor og på min farfars far ettersom Linn gikk lenger og lenger inn i slektshistorien sin.  For oss slektsforskere er det heller vanlig å finne en beste/olde/tipp med en «broket» bakgrunn.  Jeg har opptil flere – og må si jeg ble litt forundret både da jeg oppdaget at farmor hadde flere søsken (jeg trodde hun var enebarn) og at min farfars far ble, som Linn Skåbers bestefars halvsøsken på Åsnes, tatt hånd om av fattigvesenet.  Og dette er «bare» to av mine forfedre og mødre blant flere, som enten vokste opp uten sin biologiske far, eller hadde en oppvekst som fikk naboer og sambygdinger til å tiske i hjørnene og hviske i kirken.
Faderens adresse ukjendt. Anmeldt av moderen. (fra kirkebok Ski/Kråkstad, Arkivverket/Digitalarkivet)
Min kjære mamma som også er hekta på slekta, og også aktiv på sosiale medier, sa dette på Facebook etter dagens episode med Linn:
Sitat: «Har nettopp sett Linn Skåber på jakt etter røtter. Det er vanskelig for oss å tenke hvordan det var å leve i Norge for 100 år siden. Hvor bra vi egentlig har det vi som lever nå. Og at dette ikke er en enestående historie, det vet vi og. Her ser vi også at ting ikke skulle snakkes om, og at her gjelder ikke «at om 100 år er allting glemt». Tvert i mot.» Sitat slutt.
Og nå driver tusenvis av nordmenn og leter etter sine forfedre. Noen mer iherdig enn andre. Og, mange får litt sjokk og bakoversveis når de finner ut at bestefar faktisk ikke var den man trodde, oldemors far var ikke den mannen tippoldemor var gift med, og man finner av og til at foreldrene er av annet opphav enn det som er forventet. Men, er man en annen person selv om oldemor ble født utenfor ekteskap? Kan det være på grunn av disse omstendighetene en person ble som den ble? Hvem er vi til å dømme? Hva vet vi om bakgrunnen eller foranledningen for det barnet som ble understreket med dobbelt (og om de hadde hatt rødt…) i kirkeboken!
Jeg er faktisk glad for at denne episoden ble den første i denne runden. Det forteller noe om hva vi kan finne om våre nærmeste slektninger. Det er en grunn for alt.  Mange starter nemlig sin første leting etter slekt allerede i kveld, etter denne første episoden.  Da er det greit  å vite at det kan være sånn, man har en annen historie enn den man aner. Man aner ikke noe om sine aner….
Moderens første Leiermaal. To børn i Egteskab. Barnet døbt i Grønland (fra arkivverket.no)
Jeg har hjulpet hundrevis av personer med slekt oppgjennom årene, og noen har faktisk forbannet meg fordi jeg har funnet ut at bestefar eller en annen nær slektning ble født utenfor ekteskap.  I en sak jeg hjalp til med, var oldemoren gift og fikk ifølge kirkeboken barn med en annen mann. Senere viste det seg at ektemannen til oldemoren hadde vært en konemishandler og faren til det neste barnet hadde hjulpet, og kvinnen som fikk barnet, levde som samboer med den hjelpsomme mannen i et par år til han dessverre døde. Men, dette var tidlig på 1900-tallet, og da var det nok ikke noe som het samboerskap, i hvert fall ikke et samboerskap som ble godkjent av kirke og naboer. Og, det var vel dessverre ikke uvanlig at det var store problemer, ofte forsterket av alkohol og vanskelige økonomiske forhold.
fra kirkebok Ski/Kråkstad,
Arkivverket/Digitalarkivet)
Tilslutt – det mest fantastiske i dagens episode, Linn Skåber fikk seg en stor overraskelse. Noe som så ut til å ende i et storslagent familieeventyr, og som hun selv sa tidlig i episoden, jula blir nok annerledes etter dette!
Mye kan sies om selve slektsforskningen rundt barn født utenfor ekteskap, eller barn som av en eller annen grunn kom inn i fattigvesenets system. Dette kan vi komme tilbake til.

Om du har lyst til å se episoden om igjen, eller gikk glipp av den, kommer den i repirse på NRK2 onsdag 2.1. klokka 13.40 og fredag 1. februar klokka 14.34 (sic!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.