Meny Lukk

Slekt i Oslo/Kristiania! Det er jo håpløst… eller?

I går kom det ei jente inn på DISchat med et spørsmål om hvordan finne en vielse i Kristiania. Etter hvert som vi fikk spurt oss fram, og fant ut at det eldste (ihvertfall kjente) barnet var født i 1880, og Peder og Kristine skulle være gift i Aker eller Kristiania, kan man vel tro at vielsen ikke burde være så langt før 1880.

Men den skulle være i Oslo/Aker/Kristiania – og det er jo så mye å lete i, synes de fleste. Og, vår venninne på DISchat hadde lett i Østre Aker. Jeg har heller ikke gått gjennom alle bøkene for å finne vielsen.  Jeg vil bare vise hvordan man kan snevre inn søket slik at man får en oversikt over hvor mye det egentlig er å lete i, og da ser man at… det er ikke uoverkommelig mye!

Først valgte jeg
Fylke : Oslo
Prestegjeld/sokn lar jeg stå på «Alle»
Kirkeboktype:
Ministerialbok
Periode –
her la jeg inn 1878-1880 for dette søket, men her kan man velge selv hvilke årstall man ønsker å snevre inn på.

Lista er da ikke uoverkommelig, og man kan i løpet av et par timer komme seg gjennom de årene som er aktuelle.

Jeg har som sagt ikke gått gjennom kirkebøkene, det får forskeren selv gjøre. Jeg ville bare vise at det faktisk ikke er helt håpløst, og husk, før 1860 er det enda færre kirker i Oslo: (Kirkebok for Viede i Østre Aker startet ikke før i 1861)

Trenger du å finne prestegjeld for enkeltgater i Oslo, kan denne være god å ha:
Samlagsafstemningen 1899(stemmer for tiden rundt 1899-1900)
Soknehistorikken for Oslo finner du her
Folketellingen for 1865 har med menighet/prestegjeld på personene.

Oslo Byarkiv er et lite paradis for Oslo-forskeren:

Så havner du i Oslo, ikke fortvil, det er faktisk ofte enklere enn på «landet».

(utsnittene er fra www.arkivverket.no/digitalarkivet)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.