Meny Lukk

Fagdag: Fattigdom før og nå – del 1 (stemningsrapport)

Det var med en fin stemning i magen jeg klatret inn på 37 bussen ned til byen i dag, for å bli med på Fagdagen 2013 på Oslo Byarkiv (blogget om her). Sola hadde fått litt tak, og det var faktisk en lett vårlig stemning da jeg gikk av bussen (37) for å gå på bussen (54) og skrangle videre opp til holdeplass «Møllerveien» – gamle trakter for meg som har  både har jobba og bodd i Møllerveien i noen år. 
Skjønte at det var flere med samme mål, da de gikk av bussen med et lett forvirra uttrykk i fjeset sitt. Jeg gikk med målbevisste skritt til venstre og inn i hullet i veggen (burde selvsagt tatt bilde) – og ut på nystrødd og fin gårdsplass. 
Inne i vestibylen på Byarkivet var det allerede en lett spent og hyggelig pratsom stemning, mange kjente fjes,  og hyggelig å føle meg velkommen gjenkjent av de som jobber på huset. Hyggelig å bli møtt med hyggelige ord av de som vi har hatt mye med å gjøre i den flotteste arkivinstitusjonen vi har i byen vår! Oslo Byarkiv er en perle mange ikke skjønner skjønnheten og viktigheten av!
Liv (langt der bak til venstre) ble ikke lenge alene .. alle stolene ble fyllt!

så ser man at det faktisk ble fullt (foto: Byarkivets eminente fotograf)

Jeg skal ikke lage noe referat av dagen, men jeg kommer senere til å skrive litt om forskjellige mennesker og hendelser rundt det temaet som er tatt opp, nemlig dette enorme temaet Fattigdom i byen vår. Jeg kjenner best til den som var for 100 år siden og før det, men mye gikk faktisk i dag også på fattigdom i vår tid. Det er viktig at denne historien blir tatt vare på for framtiden, og at de som lever i i morge får vite at vi faktisk i Norge hadde folk som levde nær eller under den fattigdomsgrensen som er satt.  I rike Norge!

Vi ble befruktet….
og bevaflet….

Vaffelpressa ble styrt med kyndige hender i vakkert Mallorca-forkle, – jeg fikk aldri navnet på mannen men han stilte villig opp på bildet. Og vi ble både befruktet og kaffetraktert, flere ganger i løpet av dagen. Veldig hyggelig!  

av første vaffelpressefører!

Foredragene gikk på løpende bånd, og alle de minst 60 personene som hadde kommet, var lutter øre, spørsmålene haglet til foredragsholderne, både til de historiske og de nåtids- og framtidsrettede. Utrolig tålmodighet blant foredragsholderne og spørrelyst blant tilhørerne gjorde at vi ble litt forsinket. Men med godt humør og litt mer kustus på deltakerne på magasin-vandringene (som også vil bli behandlet i et senere innlegg ..)  rakk vi busser og tog hjem.

Viktige jenter i et viktig arbeid! Johanne og Unn, begge arkivarer
og historikere hos favorittarkivet!
Jeg vil etter hvert som jeg skriver om de forskjellige temaene, også lenke herfra, i tilfelle noen kommer inn hit først.

  • Unn Hovdhaugen presenterer prosjektet «Når endene ikke møtes. Fattigdom før og nå».
  • Johanne Bergkvist forteller om «Lange linjer i fattigdebatten»
  • Reidun Berger fra Fattighuset holder foredrag om «Fattigdom i dag»
  • Aina Basso snakker om pleiebarnas historie i innlegget «Englemakerskene» (artikkel i nye Tobias, se lenke nedenfor)
  • Lansering av Tobias 2012 «Fattigdom og minoriteter i arkivene»
Alle bilder: megselv, og alle på bildene er klar over at de kommer på min blogg 🙂

4 kommentarer

  1. Cato Haugen

    Mange takk for omtalen og referatet. Det er NÅ historien skrives! Hvordan kan andre som kommer etter oss vite om det som skjer i dag (2013), hvis ingen skriver om det. Hadde jeg vært klar over arrangementet ville jeg også ha vært tilstede på seminaret. Skrev semesteroppgave i Diakoni ved Teologisk fakultet ved UiO om boligutviklingen i Oslo fra 1925 til i dag. Med takknemlig hilsen Cato Haugen (Aut. Oslo-Guide)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.