Meny Lukk

Fagdag: Fattigdom før og nå – del 2 Tobias!

Jeg har lest Tobias i mange år. Tobias er Oslo Byarkiv sitt fagtidskrift. De sier selv om bladet:

«TOBIAS er Oslo byarkivs eget fagtidskrift om Oslohistorie, arkiv og arkivdanning. Tidskriftet presenterer viktige, nytenkende og spennende artikler, og løfter fram godbiter fra Byarkivet (…) Byarkivet er et sted hvor man kan få svar på det meste – akkurat som fra Torbjørn Egners Tobias i tårnet i Kardemomme by» (fra Tobias)

Bladet har i år 20 års jubileum, og i år går bladet over fra å være tidsskrift som kommer ut flere ganger i året – til å bli en årbok. Selve boken i papirformat kan kjøpes på Byarkivet for kr. 50, eller den kan lastes ned fra nettet på Byarkivets egen hjemmeside. Jeg liker det nye formatet, som nå er kvadratisk istedet for A4, og det går inn i bokhylla!

«Nye» Tobias i ny drakt ble lansert på Fagdagen, 7.2.2013, og inneholder lere spennende artikler, som vi også fikk litt grundigere informasjon fra i foredragene på Fagdagen. Artiklene kan du lese ved å laste ned (eller kjøpe) Tobias. Årets tema i Tobias er todelt «Fattigdom før og nå» og Minoriteter i arkivene. Begge spennende og aktuelle temaer, også i dag!

«Englemakerskene» av Aina Basso

Aina Basso – foto: LN Christiansen

En av de spennende artiklene i Tobias 2013 er om «Englemakerskene» av Aina Basso, historiker ved Oslo Byarkiv. Hun har utgitt tre romaner. Ingen må vite (2008), Fange. 59. Taterpige (2010) og Inn i elden (2012), alle på Det Norske Samlaget.

Artikkelen handler om den alvorligste barnedrapssaken i norsk historie, som kom opp for retten i 1901 i Kristiania. Seks kvinner sto tiltalt for å ha medvirket til mer enn 20 spedbarn/småbarn mistet livet. Mer om dette leser du i artikkelen.

Aina har gjort grundig forarbeide, lett i kildene til Oslo lagdømme, i folketellinger og protokoller over anmeldte døde, hun har lest avisene som omhandlet saken «Pleiemødre-Sagen» og mye relevant litteratur. Foredraget hennes på Fagdagen viste også at hun hadde jobbet grundig med saken, det var ikke ofte hun så ned i manuskriptet sitt (om hun hadde noe), og det var veldig gøy å høre på henne. 

Aina har også en artikkel til i TOBIAS 2012, «Fange 59 – Taterpike» om boken ved samme navn som hun ga ut i 2010. Boken handler om den unge jenta Maria Andersdatter som blir satt inn på tuktuset i Trondheim fordi hun er «Taterpige». Artikkelen står på side 84 i TOBIAS, og boka får du kjøpt i de fleste bokhandlere. Jeg har lastet den ned til min Kindle, og boka skal være med meg til USA.

Karin Wiwe – foto: LN Christianen

Forfatteromtale hos Samlaget:
Ainas blogg

Det var flere artikler i årets TOBIAS som er vel verdt å lese, men denne om «Englemakerskene», eller «»Pleiemødre-sagen», var så sterk, og Ainas foredrag var så bra, at jeg måtte gi den litt ekstra oppmerksomhet. Jeg vil trekke fram andre artikler og forfattere i et senere blogginnlegg.

Før jeg gir meg om TOBIAS vil jeg også gratulere Karin Wiwe, som har stått for den nye utformingen av TOBIAS. Bra jobbet!  Og takk for en hyggelig dag og prat på Byarkivet 7.2.2013!

Tobias kan lastes ned her, og der står også en innholdsfortegnelse.  Last ned og kos deg!

Og du? Noe du lurer på om den fantastiske byen vår? Ta deg en tur på Oslo Byarkiv i Maridalsveien 3. Arkivehyllene bugner, og de kjempekoselige menneskene som jobber der «bugner» av kunnskap og lyst til å dele den med oss! Løp løp løp!

2 kommentarer

  1. Karin Wiwe

    Veldig bra blogg, Laila! Og fint innlegg fra fagdagen – jeg følger deg – og venter spent på kjellerarkivets bilder!

    Karin Wiwe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.