Meny Lukk

Fagdag: Fattigdom før og nå – del 3 The dusty halls of wisdom!

Kaja fotograferer

Så mange ganger som jeg har vært på Oslo Byarkiv, men eg har faktisk aldri satt mine korte ben og føtter str. 38 1/2 i «det aller helligste» – «the dusty halls of wisdom», magasinene. Så denne dagen ville jeg benytte sjansen, og bli med verdens søteste og hyggeligste arkivarer ned i hyllene. Før vi tok «brusheisen» ned til 3 etasjer under bakken, ble vi behørig fotografert av Byarkivets egen Kaja. Johanne og Unn forteller hva vi skal, og om brusheisen, byarkivet har nemlig tilhold i et tilbygg til det gamle bruslageret til Christiania bryggeri – som etter første verdenskrig ble tatt over av Nora Bryggerier.

Vi var ca 20 stykker som fulgte omvisningen, og det var en aktiv gjeng med mange spørsmål og kommentarer. Diskusjoner rundt et gammelt kart var lærerik, nå vet jeg hvor den gamle Vaterland Kirkegård lå, nemlig ikke på Vaterland!

Oslo Byarkiv ble en egen etat i 1992. De flyttet inn i  Maridalsveien 3 i 1999, der de ca 20 hyllekilometer nå er fulle. Før Maridalsveien var Byarkivet plassert i Rådhusets østre tårn, og ble kalt ”Tobias i tårnet” i fagmiljøet. Det var trivelig å besøke dem i tårnet og, jeg var mange ganger og hilste på Arkivar Leif Thingsrud, som nå de siste årene har arbeidet på Riksarkivet. Nedenfor litt bilder fra magasinvandringen!  (Og det var IKKE støvete der nede, det var forunderlig rent det jeg kunne se).

Johanne og Unn – kunnskapsrike omvisere

Meter på meter med papirer, jeg synes dette ligner på kommunale folketellinger!
Meter på meter med kart og tegninger…

Det som tidligere var det eldste dokumentet i Byarkivets hyller,  det eldste dokumentet, privilegiebrev fra 1651 som ble funnet i en søplecontainer! Nå har man funnet et fragment av en jordebok fra før reformasjonen.

Arkivmateiriale kan ha forskjellige formater

Som dette…

og dette… Fleksnes er en del av Oslos historie…

Pakker….

og protokoller i alle størrelser og tykkelser


Unn viser oss kilder vi kan bruke i slektsforskningen,
Drammensveien 1 i 1905 – kommunal folketelling, alle skulle telles!!

Kongefamilien og tenestefolket på et og samme ark, Drammensveien 1 1905

Fattigvesenets mange hyllemeter med protokoller, hjemstavnsforhør og protokoller over utsatte.

Johanne har jobbet mye med fattigdom før og nå, og har skrevet en rekke artikler om temaet. Artiklene kan leses i Tobias, og hun har også skrevet flere artikler som er publisert i DIS-Oslo/Akershus medlemsblad DISputten.
Det er ikke bare på TV man bruker hvite hansker! På Oslo Byarkiv må alle bruke hvite hansker, også Unn!

Takk for en hyggelig omvisning, Johanne og Unn, jeg gleder meg allerede til neste arkivbesøk når jeg kommer tilbake til Norge i mai!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.