Meny Lukk

Oslo – og alle kirkene og gatene!

Selv de reneste lanker må pakkes inn i hvite hansker når man vil berøre gamle papirer

oppdatert sept. 2017 og februar 2020

Jeg har vel nevnt i flere innlegg at jeg synes Oslo er en fin by, og at det er egentlig ganske greit å begå slektsforskning her!?

Noen får panikk når de finner at en slektning havnet i Oslo, men dersom du har anledning til å dra til Oslo og Oslo Byarkiv, ja da skal du bare la panikken seile sin egen sjø, og nyte alle de flotte kildene på lesesalen!

Men – det er et par ting du må vite når du skal lete i kirkebøker og folketellinger etter slekta. Og det er selvsagt hvor i byen de bodde, og hvilken menighet tilhørte gaten (og gatenummeret  – noen gater hadde faktisk menighetsgrensa gående midt i gata! Andre gater kunne ha lavere nr. tilhørende en menighet, høyere nr. en annen menighet. (se nedenfor)

Her er noen tips

For eksempel:

Akersveien No. 4 til og med 17, 19, 21, 23, 25, 27 Trefoldigheds kreds
No. 18, 20, 22, 26, 29, 37, 40 Gml. Akers Kreds
Brogaden ulige side Jakobs Kreds,
lige Side Vor Frelsers Kreds

Dette var egentlig en oversikt over valgkretsene, og hvilke gater som tilhørte hvilken valgkrets. Disse kretsene var i de fleste tilfeller sammenfallende med menighetsgrensene. Husk bare at denne Kredsindelingen kun er helt korrekt i tiden 19. april til 18. november 1899. Om du ønsker informasjon om menighetsgrenser og deres historikk utover dette, anbefales Riksarkivets Soknehistorikk. Denne forteller når grensene endret seg, og hvordan de ble endret. Gode kart er også et godt hjelpemiddel sammen med soknehistorikken.

  • Finn menighet ved hjelp av www.kirken.no:
    Nå i de senere årene har jeg veldig ofte behov for å vite hvilken menighet en gate tilhører i vår tid. Dette kan man enkelt finne ut hos http://www.kirken.no – søkesiden ser slik ut:
skjermdump fra www.kirken.no

denne søkesiden er altså slik menighetsgrensene ligger i dag, ikke historisk. Link til siden finner du her

  • Finn bydel:
    er link til utgaven fra år 2000 Lurer du på hvilken bydel en gate tilhører, historikken til gaten, når den fikk sitt navn og kanskje hvem den var opplalt etter? Da kan Oslo Byleksikon være et veldig godt hjelpemiddel. Det kan lønne seg å finne den nyeste utgaven, da den har mange korreksjoner fra de tidligere. Oslo byleksikon har kommet i fem utgaver siden 1938. Femte, foreløpig siste utgave ble utgitt i 2010. De tre siste versjonene av leksikonet har blitt laget av mange bidragsytere og gitt ut av Kunnskapsforlaget i samarbeid med Oslo Byes Vel. I tillegg har Oslo byarkiv og Oslo bymuseum vært med i arbeidet (kilde: lokalhistoriewiki.no). Utgavene finner du på nb.no – her er link til utgaven fra 2000.

Men husk altså at det er mange korreksjoner i leksikonet fra 2010 – for eksempel er det i utgaven fra 2000 skrevet at Opplandsgata på vakre Vålerenga har fått navn etter fylket Oppland. Dette stemmer ikke fordi Oppland fylke het Kristians amt i 1879. Opplandsgata fikk ifølge leksikonet fra 2010 sitt navn i 1879 etter Opplandene, en eldre betegnelse på det østnorske innland. (Oslo Byleksikon 2010 side 417

Er du ikke helt overbevist? Ta deg turen til verdens beste byarkiv i Oslo, lesesalen er åpen tirsdag onsdag og torsdag. Åpningstider osv finner du her

Kilder: egen kunnskap,
Oslo Byarkiv
Nasjonalbiblioteket (nb.no)
Kirken.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.