Meny Lukk

Tenk dere om når dere legger slektsopplysninger på nett! (eller: Hvem tok livet av Liv?)

I går satt LivO og jeg som vanlig og snatret på DISchat. Liv har funnet at det faktisk finnes en slekt i USA som har samme slektsnavn som seg selv. Siden det kun er Liv sin familie som heter det samme her i Norge, var det litt moro. Mail er sendt til folket i USA.

Men imens vi satt og googlet og lette på dette navnet, gikk jeg inn på MyHeritage.. og der fant jeg minst tre slektstrær hvor Liv ligger ute med navn og datoer. Dette er forsåvidt greit – hun har selv publisert sine egne data på sin nettside (hvor eierne av MyHeritage-trærne har forsynt seg rått og hemningsløst uten å fortelle noe om det til Liv selv)

Men hva er det jeg ser? De har tatt livet av min beste venn!!! Det står at Liv er død. At hun døde i 2011. Dette er faktisk helt uhørt!

Ryktene om Liv’s død er fullstendig overdrevet. I tillegg har de alle tre gitt Liv feil navn.
 

Hva jeg vil med dette innlegget? Det er vel opplagt. For det første er det å stjele andres slektsopplysninger ufint, det minste de kunne ha gjort var å kontakte Liv og høre om det var greit om de la inn hennes opplysninger, for å så legge det ut på MyHeritage. (Men, de mener jo hun var død, så da var det kanskje greit?).  For det andre er det kanskje et tankekors å legge så nye opplysninger på nett, også om avdøde personer? Liv kjenner ingen av disse tre slektstre-eierne, så hvorfor i all verden skal de legge ut informasjonen? I hvertfall uten å kontakte henne (men… de mener jo hun var død…)
For det tredje, det er sånne slektstrær som gjør at disse tjenestene får dårlig rykte. Feil blir gjort, folk stjeler/låner/bruker informasjonen uten selv å sjekke, og feilen spres videre. Liv er nå død i 3 slektstrær. Dette er løgn. Og tyveri av slektsopplysninger. Og slett slektsforskerarbeid. Fysj. Men det er ikke MyHeritage (eller da Geni) sin «skyld». Det er slektsforskeren (eller slektsopplysningsstjeleren i dette tilfellet) sin skyld at MyHeritage har feil opplysninger.

Og ja. Liv Lever Livet! Heldigvis!

6 kommentarer

  1. Liv Ofsdal

    Det værste er at de både tok livet av meg og ga meg feil navn! At folk stjæler det jeg har publisert sjøl må jeg nok bare finne meg i – men da får de skrive rett!

  2. Anonymous

    Regner med at Liv har gitt deg tillatelse til å gjengi informasjonen her Laila…? 😉

    mvh
    Torill Aa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.