Meny Lukk

En slektsforskers ansvar for eget og andres liv på nett …

Gårsdagens innlegg hadde en hensikt, nemlig skape debatt. Og det gjorde det så det monnet.

Jeg skulle selvsagt ønske at debatten hadde gått i et enkelt forum, f.eks på Slektsforum istedet for på 5 forskjellige Facebook-grupper, og på google+, slik at vi faktisk kunne fått en skikkelig debatt om hva dette egentlig går på.

 • Ett av innleggene på google+ gikk på at Liv kanskje hadde gjort et sprell på sin egen hjemmeside, slik at noen kanskje kunne ha fått inntrykket av at hun hadde lagt på røret. Javel? Det er greit å stjele fra Liv sin hjemmeside og legge ut på eget tre i MyHeritage, og ikke en gang huske hvor man hentet disse data? Fysj.
 • Et annet innlegg, på Slektshjørnet på Facebook, gikk på dette med at Geni/MyHeritage «burde ha» sperre for nålevendes slektsopplysninger.. eksempel ble gitt, Jahn Teigen. Noen mente at Jahn er en offentlig person.. og derfor er hans personopplysninger fritt vilt. Hans datter lå ute med fullt navn og fødselsdato. Jo – men det er faktisk Jahn selv som har lagt dette ut. Er det da Geni/MyHeritage sitt ansvar å sperre dette? Nei, det er Jahn som har valgt å la dette være åpent, uansett om han skjønte eller ikke hva han gjorde. Han er faktisk en myndig person. Det er ikke produktleverandøren sin «skyld» at dette ligger ute.
 • Enda ett innlegg gikk på at MyHeritage var useriøse bla bla fordi de hadde greid å slette alle data i et tre.. Noen mente Geni ikke holder mål fordi de ikke fikk slettet egne data. Kanskje man bør studere hva andre sier om disse nettstedene før man betror dem mange timer med slektsforskningsjobb? Det er ofte egne feil som gjør et produkt umedgjørlig, vurder å ha hoved-registreringen på egen pc, og del heller ut derfra. Det er de fleste sitt råd til alle nybegynnere!
 • Noen andre innlegg går på ekstrem kopiering/stjeling, (vi snakker om en som har laget 3-4000 profiler for en slekt – dette må være en robot eller noe) – dette gidder jeg ikke bruke tid på – det er ikke dem jeg ønsker å snakke om/til her.

Alle disse – og mange, mange andre diskusjonsinnlegg gikk på at man skyver ansvar for feil/mangler/feilkoblinger av personer/tap av data/osv på produsent/leverandør av online-produkt. Alle har ansvar for sin egen slektsforskning og presentasjon av denne. Kildekritikk! Man har også ansvar for egen oppbevaring av data. Jeg kjenner ikke til hva online-leverandørene lover, men jeg ville aldri ha lagt mine 10000 vis av timer slektsforskningsdata i hendene på hverken MyGenealogist eller Geni. Ta ansvar for egne data! Backup!

Jeg har et par eksempler, som går på min bruk av lokalt slektsprogram på egen pc, og hjemmeside produsert med slektsdata produsert via TNG. Dette for å gå litt nærmere inn på det mitt poeng egentlig går ut på.

 • Er det Legacy sin feil om jeg legger inn feil data på en person, og så eksporterer dette til min hjemmeside på lailanc.net (der jeg deler mitt tre på plattformen TNG, ikke på MyHeritage/Geni.) – feilen er jo min, ikke programmene/presentasjonsverktøyet! Dette gjelder levende eller død person.(jeg legger selvsagt ikke ut personopplysninger om nålevende).
 • Er det TNG sin feil at noen kopierer en feil på min slektsside og så deler den, med mange andre, som så legger den ut på et tre på MyHeritage, og noen andre kopierer dette og legger det i sin egen base som så lager en hjemmeside og legger dette ut via f.eks. PhPgedvieW? (om dette finnes ennå).
 • Er det Legacy feil om jeg ikke har tatt backup, og mister alle data når jeg mister/kræsjer/greier å faktisk slette hele databasefilen på min egen pc? Nei tror ikke det! 

Det er på tide at vi adresserer problemet. Det er oss sjøl! Ikke programmene vi bruker, produsenetene, presentasjonsverktøyene. Dette er et problem vi ser i vår nye digitale verden, vi forteller nabomannen at det er jo så enkelt å finne Ole Olsen født ca 1870 tallet  i «Oslo» – og det er nok mange Oler der ute, men kanskje naboen kobla feil, og han etter hvert blir ivrig, kobler til Ole Hansen istedet for Ole Nilsen, og legger dette på MyHeritage… så kommer det en fetters fetter som er snekker, og kopierer rått og hemningsløst, uten å sjekke kilden, uten å gjøre jobben sin! Glemte vi å fortelle naboen at han bør sjekke litt nærmere, kilder? Det trengs ofte mer enn en enkelt kilde som bekrefter en opplysning! Eller vi har sjøl gjort en feil, i god tro, deler denne med en annen slektning som så.. osv osv osv. Men alle har et ansvar for å sjekke kildene for den opplysningen de mottar!

Det er vårt eget ansvar at det som ligger på nett er rett, men det er også alles forbannede plikt å si fra om de har vært hos meg, og «lånt litt slekt»! Slutt å stæle andres arbeide, om det er korrekt eller ikke! Og om du gjør det, så fortell i hvertfall hvor du var på rappe-ferd!

Da kan Liv få vite hvem som var den første – enten til å stjele et øyeblikks test av en gedcom på Livs egen hjemmeside (om det var dette som skjedde) eller hvem som faktisk trodde at Liv slo av modemet i 2011 på Solberg i Vestfold! Og det gjorde hun ikke for modemet hennes tikker fremdeles!!!

Igjen, jeg gidder ikke bruke tid på det ekstreme, som kan virke som er gjort av dataroboter osv.

Moralen: Det er ikke online-leverandøren  sin «skyld» at det er mye feil der ute. Det er SLEKTS… gransker/forsker/samler/… you name it som er synderen!

1 kommentar

 1. Greta

  Så glad for at du tar opp dette på bred basis. Har selv opplevd at jeg er kommet med i et par trær på My Heritage med galt navn. En fikk jeg tak i så han tok vekk fødselsdato og år om ikke annet, den andre har jeg ikke sjekket etter at jeg klagde.
  Har hele tiden sagt til folk at de må ha sitt eget program på sin egen pc med backup og ikke stole på disse onlineprogrammene. Og det er jo så enkelt å bare sitte å plotte inn det ene navnet etter det andre som noen andre har forsket/gransket/samlet…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.