Meny Lukk

Feil i kirkebøkene

For en amerikansk venn, Randy, har jeg jobbet med en familie i Oslo, nærmere bestemt på Grønland (selvsagt, jeg havner alltid på Grønland eller i nærheten). Familien til Randy kommer fra flere kanter av Østlandet, Hedmark, Østfold, Akershus og Oslo. I tillegg til at han er tippoldemor som kom fra Sverige, havnet i Arendal, ble gift på Tjøme for så å emigrere til Amerika uken etter at hun giftet seg! (det er ikke henne denne historien handler om da).

En av slektningene til Randy, datteren til søster av en av hans oldemødre, ble litt vanskeligere enn vanlig å finne.

Familien så slik ut 1865, da bodde de i Grønland 12, hvor det til sammen bodde 232 mennesker!

133 25 Abraham Nielsen 1830 Froen Prgj. Husfader Sømand
134 25 Sophie Andreasdatter 1825 Vestby Prgj. Hustrue
135 25 Emil Syversen 1854 Christiania Mandens Stedbarn ug*
136 25 Helga Syversdatter 1851 Christiania Mandens Stedbarn ug*
137 25 Josephine Syversdatter 1856 Christiania Mandens Stedbarn ug*
138 25 Lina Syversdatter 1858 Christiania Mandens Stedbarn ug*
139 25 Nicolai Adolph Nielsen 1865 Christiania Søn ug*

fra: arkivverket.no http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01038027036596

I tillegg hadde Sophie Andreasdatter minst 1 barn til som ikke bodde hjemme, nemlig Olai Anton f. 1849.

I 1875 hadde familien flyttet til Rådhusgaten.

Sophie her er Anne Sophie Andreasdatter, datter av Andreas Svendsen og Helene Nielsdatter, hun er søster av Lena, som ble gift med Ole Eriksen. Det er litt morsomt at disse to heter Ole og Lena, det er ikke mange jeg har funnet i USA som faktisk het det før de kom til Amerika!) Detaljene rundt familien, ekteskapene osv har vi full kontroll på. Abraham og Anne Sophie giftet seg på Grønland i 1865, etter at Syver Olsen døde (han har vi ikke jobbet mer med ennå, vi går bakover en generasjon om gangen).
 
Men -dette skulle handle om feil i kirkebøkene! Og feilen? Jeg fant ikke datter Josephine noen sted. Hun levde også i 1875-tellingen, så hun vokste opp.  Jeg prøvde først et «foreldresøk» i Familysearch.org, uten å finne henne. Dette syntes jeg var rart, da Grønland kirke er indeksert hos FS. Siden jeg visste at faren hele tiden brukte navnet Syver Olsen, brukte jeg ikke noen andre skrivemåter på ham, men på Anna Sophie brukte jeg flere måter. Ingen treff. Syver er registrert som tobakksarbeider ved de fleste av de andre barnas dåp og konfirmasjon.

Jeg kastet meg over konfirmasjonslistene fra Grønland, og fant noe jeg måtte se litt nøyere på, nemlig:

Kilde: Oslo county, Grønland, Parish register (official) nr. 5 (1869-1880), Confirmation records 1870, page 32.

Her er en Josephine, passende fødselsår, Grønland 12, og far er Tobakshandler Sigurd Nielsen og hstr. Sophie Olsdatter. Pussige sammentreff! Familien bodde jo i Grønland 12 fram til de flyttet til Rådhusgata, hvor de er registrert i tellinga i 1876 (som viste situasjonen 3. januar 1876).

Siden Grønland kirke ikke var bygget i 1856, tok jeg igjen turen inn i kirkebøkene for Oslo Hospital/Gamlebyen. for å se etter dåpen til Josephine Natalia. Den var en smal sak å finne:

Oslo county, Oslo Hospital / Gamlebyen, Parish register (official) nr. 4 (1850-1857),
Birth and baptism records 1856, page 288

Her ser jeg at informasjonen er den samme, har jeg funnet feil Josephine? Fadderne er utrolig interessante, da bestefar heter Andreas Svendsen, og tante er Lena Andreasdatter (søster av Anne Sophie), men navnene på foreldrene er fremdeles feil.

Men, med dette navnet – Josephine Natalia, det burde kunne finnes i andre kilder. Jeg går tilbake til Familysearch.org for å se om jeg finner henne gift. Og det tar kun sekunder:

Oslo county, Oslo Domkirke / Vår Frelsers menighet, Parish register (official) nr. 21 (1865-1884),
Marriage records 1880, page 327.

I vielsen er faren ført inn som Syver Olsen. Jeg tar dette som et 99,9% bevis på at dette er den riktige Josephine. Det er kun et par Josephine Natalia født i Oslo på denne tiden, og jeg har gått gjennom alle kirkebøkene. Med faddere som Andreas Svendsen og Lena Andresdatter og en forlover som A. Syversen (Josephine hadde en bror som het (Olai) Anton Syversen, han brukte bare Anton).  Og, når jeg så finner 3 barn på Josephine og Gulbrand Andersen med faddere som passer til Josephines søsken og deres ektefeller som jeg allerede har funnet, føler jeg at jeg har bevist at «presten nok en gang har forsynt seg av altervinen». (neida – jeg beviser ikke at han tok en skvett, men at han skrev feil, det gjorde han helt sikkert!

Jeg anser saken som løst 🙂 Takk Randy for at jeg fikk bruke våre funn på bloggen min!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.