Meny Lukk

Finner du ikke de du leter etter i norske folketellinger?

Mer om Fødestedskoder:
Jeg har tidligere skrevet om Registreringssentralen for Historiske Data – www.rhd.uit.no – som har en fabelaktig funksjon – nemlig i den avansere søke-motoren, hvor du kan bruke «fødestedskoder»

Dette innlegget  er et som blir henvist til fra flere kursholdere, for å fortelle om dette med fødestedskoder og hvordan dette fungerer. Dette er faktisk særlig aktuelt i 1910-tellinga, siden det er en «bug» i det registrerte materialet hos RHD. Dersom du skriver inn navn på fødested i det vanlige søkebildet, vil ikke de som er registrert med fødested «t» (som vi fant i 1900 hos Digitalarkivet, og som ikke er fjernet i RHD sin base) bli vist. Derfor: Bruk avansert søking, da får du større fleksibilitet til søkingen din.

Jeg fikk i dag spørsmål om å hjelpe en venn til å knekke en Nes-i-Akershus nøtt. Personen det dreide seg om var husmoren i denne familien, hentet fra Digitalarkivets 1900-telling for Nes, Akershus.

Andreas Nielsen m b Hf g Husmand m J, jordbr. og skogsarbeider 1835 T  
Kajsa Pedersdatter k b Hm g Husmandskone 1837 Gunnarskog, Sverige

Det å finne Kajsa, var ikke lett i folketellingen for 1910. Ved å bruke Digitalarkivets (noe håpløse må jeg si) søkeskjema for 1910-tellingen var det vanskelig (for å si det mildt) å finne Kajsa. Kajsa døde ikke før på 1920-tallet, så vi visste at hun burde være der!

Jeg tok saken på sparket, og ved å søke på denne måten: (du finner FT Avansert i menyen på venstre side hos www.rhd.uit.no )


 Resultatet av søket ble faktisk bare to, og en av dem var «vår»:

Antall treff i databasen for dette søket er: 2. Trykk på for å se på bostedet.

Kommune Fornavn Etternavn Fødested Fødselsår Bosted
Nes Kaisa Johns. Vermeland, Sv. 28.02.1836 Fjeldet
Nes Keisa Peders. Gunnarskog Sverige 05.12.1838 Hukelien

Og når jeg ser at hun har fått skrevet fornavnet sitt Keisa og gårdsnavnet har blitt til Hukelien, ja da er det ikke rart det kan være litt trøblete! Men vi fant henne altså! Og hun bor sammen med en sønn,Olaf Andreas. som var hjemme også i 1900-tellingen, og Inga Edvarts. som faktisk også var tilstede i 1900-tellingen.

  • Tellingsår: 1910
  • Kommune: Nes
  • Kommunenummer: 0236
  • Navn på bosted: Hukelien

Antall personer registrert på bostedet: 3


Navn Familie-stilling Sivil-stand Yrke Fødselsår Fødested Etnisitet
Keisa Peders. hm ug Husmand 05.12.1838 Gunnarskog Sverige
Olaf Andreas. hf ug Arbeider 07.09.1869 t
Inga Edvarts. tj ug Tjenestepike 30.04.1886 t

Kilde: Registreringssentralen for historiske data
les mer om RHD her:
 —-

Faktisk kunne denne saken ha løst seg helt uten fødestedskoder også når jeg prøver på det, nemlig ved å søke på denne måten, siden Kajsa ikke byttet hverken navn eller bosted, men det kunne vi jo ikke vite:

http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx

Så igjen, sliter du med å finne personer i folketellingene hos Digitalarkivet, prøv den avanserte søkefunksjonen hos www.rhd.uit.no

6 kommentarer

  1. Lars Jørgen

    Fødestedskoder er veldig nyttig, og du forklarer det veldig enkelt og lett forståelig på bloggen din. Jeg gir ut lenke til bloggen på de slektsforskerkurs jeg holder. Bra med slike praktiske eksempler også 🙂

  2. John Ludvigsen

    Jeg har sagt det før, og sier det gjerne igjen. Følg med på Lailas blog for her er det mange gode tips som dukker opp. Også for de av oss som har holdt på en stund med slektsforskning. Nettopp dette at man stadig kan lære noe nytt gjør at slektsforskning forblir like spennende og motiverende som da jeg startet med det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.