Meny Lukk

Kirkebøker fra Whitewater, Wisconsin!

oppdatering 16.9.2013

Den 12. august i år skrev jeg om at jeg hadde bestilt kirkebøker på mikrofilm fra Whitewater i Walworth county, Wisconsin. I dag fikk jeg endelig dratt og sett på filmene og hva som var på dem.

Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers hellige («mormonerne»)  i Hekkveien i Oslo har et lite slektssenter, med et par mikrofilm-lesere og pcer. Trådløst nett var det der også, slik at jeg kom på både DISchat og fikk sjekket et par ting online mens jeg snurret film. (manuell snurring, litt slitsomt). Den frivillige vakten var kjempehyggelig og hjelpsom.

Siden jeg hadde forstått det slik at det kun var hos Norwegian American Genealogical Center & Naeseth Library i USA det fantes kirkebøker (på mikrofilm) fra de Norske Evangelisk Lutherske Kirkene, var jeg veldig spent på hvilke norske kirker og opplysninger disse filmrullene inneholdt. (det sto jo at det var norsk materiale i katalogen til Familysearch, så jeg regnet med noen Olsen og Ola der). Jeg kjenner ikke til de norske menighetene i USA og deres oppbygging, så jeg hadde ingen formening om hva jeg ville finne.

Stor var derfor overraskelsen når jeg snurret og snurret meg gjennom metodist-kirkebøker og andre, og til slutt kom til først dette bildet:

dette var jo forsåvidt ingen overraskelse,det var jo filmer fra First English Lutheran church jeg hadde bestilt. Men – tittelbladet på selve kirkeboken lød:

Ministerialbok for den Norske Evangelisk Lutherske Menighet i Whitewater, Wisconsin
Denne boken startet i 1875, på den andre rullen var det en bok fra samme menighet med start i 1860. 

Elendig bildekvalitet fra mikrofilmleseren. Tittelbladet til kirkeboken, som startet 28. februar 1875.

Dette var utrolig spennende, og kirkeboka har norske (svenske) ledetekster og presten var norsk. I tillegg var mange skrevet inn med nøyaktig fødested i Norge. Dette må jo være en gullgruve for amerikanere som leter etter røttene sine i Norge. Og ja, jeg fant vielsen jeg lette etter, med navn på foreldre på begge brudefolkene.

Nå skal jeg undersøke videre hva som finnes, kanskje det faktisk er flere av disse norske menighetene finnes som mikrofilmruller i Salt Lake City.  Det å låne inn filmer til kirkenes sentra her i Norge koster ikke all verden, og det koster 10 kroner å lese filmrullene på leseapparatene (til dekning av pærer).

Tillegg: I dag fikk jeg epost fra church historian and archivist, J. Vondrak i First English Lutheran church, og han ga meg tillatelse til å bruke materiale på min blogg! 

Kilder:
Haakenstad, Liv Marit. «Genit: ELCA-kirkebøker På Norsk Utvandrermuseum»
Rullfilm nr. 3316 fra First English Lutheran church, Whitewater, Walworth, WI fra Familysearch.org
Familysearch.org

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.