Meny Lukk

W. Jordan – fra sukkerskjæreri og bensliperi til tannbørster! (eller: få kjøtt på skjelettene til slekta med gamle aviser).

fra Aftenpostens arkiv:
Aftenposten 16. desember 1873

Gamle annonser er morsomme. Denne annonsen sto trykket i Aftenposten 16. desember 1873 – da hadde W. Jordan anskaffet sig en ny Maskine, slik at han kunne levere Sukkeret skåret i smukkere Stykker enn forhen!

Min oldefar Alexander Theodor Larsen (1854-1919) arbeidet som sukk(er)skjærer iflg. folketellingen 1885  I følge flere andre kilder, bla. dåpsinnføringer til flere av barna, arbeidet han ved W. Jordans bensliberi. Dette er forløperen til Jordan «vet hvordan» vi har i dag.

Alexander Theodor Larsen (1854-1919)
Foto: Olaf Foss, Eier: L.N. Christiansen

Jordans historie kan man lese på deres egne hjemmesider, hvor det er bilde av en benkam. Kanskje oldefaren min laget den? Han var nemlig arbeider hos W. Jordan i 1875 (linje 32-33) i følge folketellinger og andre kilder i hvertfall i 10 år.

Å bruke aviser til å finne mer «kjøtt på bena» – er jo kjent men mange glemmer denne gullgruven. En annet bruksområde for slektsforskeren er dødsannonser, da disse gir både nålevende slekt og som regel begravelsesdato/sted. Husk at disse annonsene ikke er søkbare før de aller siste årene, men om man finner en slektning i de anmeldte dødsfallene, så er jo gjerne dødsannonsen ikke så langt unna, og man kan bla i utgavene før/etter.

Aftenposten har digitalisert alle sine aviser fra første utgave, disse ligger på www.aftenposten.no/arkiv – betaltjeneste, men jeg synes den er vel verdt pengene! Nasjonalbiblioteket har også digitalisert et stort omfang aviser fra hele landet, her er det også muligheter for å søke. Dette er en gratistjeneste, men jeg har ikke benyttet denne så mye, så jeg kan ikke si noe om den.

Kilder:
Aftenpostens arkiv
Digitalarkivet folketellingen 1875 og 1885
Jordan.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.