Meny Lukk

Folketellinga for 1875 – forskjellige steder å lete!

De siste dagene har det ved to anledninger vært spurt om 1875-folketellingen på DISchat, og jeg ble litt overrasket over hvor lite kjent informasjonen om denne tellingen er. 

Folketellingen for 1875 ble holdt 3.1.1876, skulle vise situasjonen ved utgangen av året (på skjemaet står det trykket 31.12.1875)  og er landsomfattende. (Jeg har imidlertid funnet personer født mellom 31. desember og 3. januar i disse tellingene). Denne tellingen inneholder også tellingslister for sjøfolk. Skipslistene er plassert i egne pakker, og skal omfatte alle personer på hvert fartøy. Originalen av 1875-tellingen er oppbevart i Statsarkivene, men skipslistene ligger på Riksarkivet.

1875-tellingen er for mange av landets kommuner transkribert, og ligger søkbart på nett. Utfordringen er at det digitaliserte materialet ligger på 3 forskjellige steder («RHD», «DA»,  og «FS») og det er faktisk forskjell på hva som ligger på RHD  og på Digitalarkivet I tillegg ligger det mye på Familysearch, dette blir registrert av frivillige hos DIS-Norge og Familysearch, i samarbeid med RHD. Etter hvert vil dette bli tilgjengeliggjort på Familysearch.org (og forhåpentlig vis også på RHD).

Disse tre tabellene forteller hva som er dataregistrert og søkbart: (DA og RHD overlapper mye men ikke alt).
Hva som ligger ute på Digitalarkivet kan man se her
Hva som ligger ute på RHD kan man se her

Hva som ligger ute på Familysearch kan man se i tabellen her

1875-tellingen for Aker  ligger på FS, dataregistrert for FS/DIS-Norge, ikke på DA/RHD (564 personer ligger på RHD)
1875-tellingen for Kristiansand ligger på kun på RHD, ikke på DA (faktisk kun Flekkefjord på DA for 1875 fra Vest-Agder).

Tilslutt noe som er viktig å vite når det gjelder registrering/visning på RHD og FS kontra original, jeg har jobbet med en familie fra Kristiansand, hvor jeg har brukt FT1875 på RHD:

1875-tellingen (utdrag – klippet av plasshensyn. Hele listen kan ses her.)
Tesllingen for Kristiansand er tilgjengelig hos http://rhd.uit.no/

Fordi visningsformatet hos RHD ikke gir all informasjon fra tellingsskjemaet, kan vi ikke her fortelle noe sikkert om hvorfor Marcus Johnsen er listet som han er. Hovedperson pleier å være registrert først i husholdet. Jeg regner selvsagt med at han faktisk ikke er hjemme, han er sjømann. Jeg fikk tak i originalskjema, og der står det at han er midlertidig fraværende, i «Kil, Tyskland». Her er det nok mulig å finne ut hvilken båt osv han var på, om jeg drar på Riksarkivet og sjekker skipslistene! En uerfaren slektsforsker ville kanskje ikke tenkt at dette var en rar oppføring. Hadde Kristiansand-tellingen også ligget tilgjengelig på DA, ville vi sett at Marcus ville vært registrert med en «f» – for fraværende. I RHD-visningen, er ikke dette feltet med.

En annen liten bit viktig informasjon som ikke er med i RHD-visningen, er hvorvidt en person er medlem av statskirken eller ikke. Dette kan være avgjørende informasjon for å finne personer i kirkebøkene. Dette er nemlig også et spørsmål i folketellinga 1875)

I originalen er Marcus nemlig ikke listet i selve husholdet, han er registrert i en egen tabell nederst på skjema for midlertidig fraværende: (klikker du på bildet så blir det større).

Folketelling for 1875 1001 Kristiansand – Østre Strandgate 20a –
original mottatt fra Statsarkivet i Krisitansand

Så – dersom det er uregelmessigheter i tellingene, kan det være lurt å dobbeltsjekke med originalen. Disse ligger altså i Statsarkivene rundt i landet.

Kilder:
Egen kunnskap
Stoa, N. J & Sandberg P.Ø  (2001), Våre Røtter, Håndbok i slektsgransking for nybegynnere og viderekomne s79-81.

Registreringssentralen for historiske data http://www.rhd.uit.no
Digitalarkivet http://www.arkivverket.no/digitalarkivet

1 kommentar

  1. Anonymous

    Når FT ligger på tre steder er det kanskje ikke så rart at det blir spørsmål fra brukere. kanskje det skulle vært samlet på et sted så det blir mer brukervennlig?

    OddvarJ

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.