Meny Lukk

Digitalarkivet etter 1 januar 2014! (Digital Archive, New system from January 1st 2014)

(summary in English at the bottom)

1. januar 2014 nærmer seg, og særlig i den norsk-amerikanske slektsforskerverden, begynner man å få litt panikk. Men også norske slektsforskere rundt om føler presset.  Hva skjer med de gamle lenkene som går til   f.eks. folketellinger og andre avskrifter? Hva skjer med alle skannede kirkebøker vi har lagret?

Og – mange har klaget på det nye søkesystemet, at dette er «mye dårligere» enn det gamle. Jeg er en av dem som ikke har tatt meg tid til å lære det nye søkesystemet hundre prosent, men jobber meg inn i det nå. Det må bare til, og jeg skal ikke klage før jeg er sikker på at jeg ikke liker det.

Min store utfordring med det nye kontra det gamle, er alle lenkene jeg har spart på gjennom et langt slektsforskerliv. Og – selvom jeg visste at denne dagen ville komme (det har vært varslet i minst 2 kanskje 3 år) så har jeg ikke hatt anledning til å gå inn i slektsdatabasen min for å lete fram lenker til det nye Digitalarkivet. Dette gjelder særlig 1900 folketellingen som ble overført 16. november til Nye Digitalarkivet. Men – jeg har stort sett vært nøye med å notere geografi og gårdsnavn i kildehenvisninger, så det bør være mulig å finne igjen uten å rive av alt for mye hår.

Overgangen til nye Digitalarkivet har 2 utfordringer for den som har drevet med slektsforskning i mange år. 

  • Man må altså lære seg noe nytt. Dette gjelder i hvertfall meg selv, da jeg har stort sett brukt det gamle, eller til og med www.rhd.uit.no for å finne ting i folketellinger. Ellers har jeg brukt Familysearch for å finne fram til kirkebok-innføringer. Så for meg (og jeg vet mange andre) er dette en stor utfordring, jeg må venne meg til å bruke et helt nytt system for søking.  Så den viktigste litteraturen jeg skal få med meg i romjula er nok brukerveiledningen som ligger her.
  • Linker til transkribert materiale, som f.eks folketellinger og kirkebøker og annet dataregistrert materiale må søkes fram på nytt. Dette altså det som er funnet fram fra det Gamle Søkesystemet/Databaseveljaren, og nye lenker må på plass. Dette blir nok den største jobben. Den tar jeg over langen. Det har vært mange spørsmål rundt dette, og jeg sier da:

 Alt man har søkt fram i det Gamle Søkesystemet via feks Databseveljaren som ser/så sånn ut

 Gamle Digitalarkivet/the Old Digital Archive

og hvor lenkene kanskje så sånn ut:
http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=4&filnamn=f00234&gardpostnr=137&personpostnr=831#nedre

Må nå finnes fram i det Nye Søkesystemet som ser sånn ut,

Nye Digitalarkivet/New Digital Archive

Eksempel: Søkeside for 1900tellingen i Nye Digitalarkivet
Search page for 1900 census in the New Digital Archives.

og hvor lenkene ser slik ut:
http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01037038000831

Lenker man har lagret til Skannet materiale vil fortsette å leve et lykkelig liv. Dette gjelder alle lenker til skannet materiale som gir «permanent sidelenke/permanent bildelenke).

Kildeinformasjon:
Oslo fylke, Aker, Ministerialbok nr. 1 (1656-1688), Fødte og døpte 1660, uten sidenr.
Permanent sidelenke:
http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7674&idx_id=7674&uid=ny&idx_side=-63
Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061106040180.jpg

Neste bilde på toppen Neste bilde på bunnen Forrige bilde på toppen Forrige bilde på bunnen


Neste bilde på toppen Neste bilde på bunnen Forrige bilde på toppen Forrige bilde på bunnen


DIS-Norge skrev om dette i går

og du kan også lese mer om dette på Digitalarkivet

Dersom du har kommentarer/tillegg som bør legges til, hadde det vært fint om du la dem her i blogg-kommentarfelt, ikke på Facebook. Dette fordi tilleggsinfo er nyttig for alle. På Facebook vil dette bli borte etter hvert.

Neste bilde på toppen Neste bilde på bunnen Forrige bilde på toppen Forrige bilde på bunnen

Summary in english:
January 1 2014 is approaching and especially in the norwegian-american genealogy world, people have started to get a little panic.  On several genealogy groups on Facebook, and mailing lists, these questions have been raised. What happens with my links? Census-links, churchrecords, transcribed churchrecord and so on?  Other people have complained about the new search engine, they don’t find it userfriendly or they don’t understand it’s features.

My answers to the questions from these people are:

1. You just have to learn the new system, like it or not. Read and work through the UsersGuide!
There is No Way Back.

2. Your links to information you found through the old search engine, will die. Links to Scanned Churchrecords and other scanned material  will stay alive.Census 1910 was never released in the Old System, so all links to the 1910 census will be ok.

Neste bilde på toppen Neste bilde på bunnen Forrige bilde på toppen Forrige bilde på bunnen

These links will be ok:
Source information: Oslo county, Aker, Parish register (official) nr. 1 (1656-1688), Birth and baptism records 1660, no page no.
Permanent pagelink: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7674&idx_id=7674&uid=ny&idx_side=-63
Permanent imagelink: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061106040180.jpg

Actually it is easy to see the difference between the links:

Links that look like this will die: (this is from the Old 1900 census:
http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=4&filnamn=f00234&gardpostnr=137&personpostnr=831#nedre

Links that look like this will stay alive (this is a permanent link from the New 1900 census:
http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01037038000831

So – give yourself a Christmasgift: Time to read the users guide to the New Search Engine for the Digital Archive.

If you have a comment to this, it would be great if you put that in the comment-field on the blog, not on Facebook. Comments/additions can be useful to others. On Facebook they will dissapear, here they stay.

Neste bilde på toppen Neste bilde på bunnen Forrige bilde på toppen Forrige bilde på bunnen

2 kommentarer

  1. TilFedrene

    Fint med en slik oversikt over hva som skjer etter 1. jan. Da kan jeg bruke bloggen din som «oppslagsverk» og sparer dermed en del tid på å slippe å lete rundt etter denne informasjonen selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.