Meny Lukk

Digitalarkivet – ny frist for lenker og lærdom! (eller: Riksarkivaren tok til vettet)

(short summary in english at the bottom)

Jeg skrev for noen dager siden om at Digitalarkivet stengte sitt gamle søkesystem – altså der vi har funnet kilder via «Databaseveljaren».

Etter enorm pågang fra brukere i Norge og utlandet, via aviser og underskriftskampanjer, samt påtrykk internt i Arkivverket har endelig riksarkivar Fonnes snudd. For en liten stakket stund.

Les Riksarkivar Fonnes’ uttalelse her .

Det er vel først og fremst kravet fra brukerne om at alt materiale skal overføres til nytt system før det gamle stenges som gjorde gjennomslaget, et krav jeg synes er helt på sin plass.

Jeg mailet Digitalarkivet vedrørende blant annet emigrantmaterialet, da den største av Oslo-databasene, nemlig den som har navnet «Emigranter over Kristinia 1871-1930 ny» med 283520 emigranter, altså nesten 30000 flere emigranter enn den de har overført – «Emigranter fra Oslo 1867-1930 gammel» med 259039 emigranter. Det ble sagt at denne basen var under arbeid. De har prioritert å overføre de basene som har vært mest i bruk, og inneholdt flest navn/personer.

Bergens Tidene ble varslet av brukere fra Bergensområdet, og skrev om saken for et par dager siden, dette var nok også med på å – om ikke snu Riksarkivaren, så i hvertfall åpne øynene til brukerne. Det har blitt startet en underskriftskampanje, som helt sikkert var med på å gjøre utslag, og da et par enkeltpersoner var med å redigere de først fremsatte «kravene» fra brukerne, ble den såpass saklig at den kunne ha gjennomslagskraft. Kulturministeren ble også kontaktet i saken. Hva som var den avgjørende dråpen, som fikk Fonnes til å snu, ja det er ikke lett å vite. Men nå er det altså bekreftet,

Jeg har sett mange innlegg i debattene rundt stenginga. Og folk er fortvilet og de fleste veldig saklige, vet hva dette dreier seg om. «Kravene» i underskriftskampanjen ble etter hvert veldig bra, de kan leses i tråden her
 
 Men krav som
«hvorfor kan ikke begge systemene være til evig tid»
«Jeg hater det nye»
«jeg liker ikke å lære meg noe nytt»
«Jeg er for gammel til å lære meg noe nytt»
«tenk jobben andre har gjort med å samle opp lenker til sine private hjemmesider»
… disse argumentene holder ikke.

Jeg er med i gruppen rundt «DIS-Norges genealogiske ressurser», der vi hadde over 7000 lenker til kilder totalt i Digitalarkivet. Foreløpig har vi greid å endre godt over halvparten inn til det nye systemet, og jobber i samarbeid med Digitalarkivet for å få dette på plass. Det er jo fremdeles mange databaser som ikke er overført, så vi har foreløpig ikke lenkene til disse. De vil komme etter hvert. Følg med følg med

For meg er det viktigste at kildene er tilgjengelig når det gamle stenger, og at de som programmerer det nye, kanskje kunne høre på brukerne når det gjelder funksjoner som faktisk er veldig nyttige i det gamle, og ikke tilgjengelig i det nye. 

Men – hva skjer så noen dager før denne datoen – 31.  mars 2014 – vil brukeren igjen få kalde føtter og angst?

Det har gått opp for meg at det finnes mange der ute som kun har en lenke til en database som sin «kildehenvisning». Dersom dette gjelder deg, har du nå tid til å gå inn i hver lenke, og notere hva kilden egentlig er – Folketelling for «Kommunen» – «Gårdsnavn» eller «Adresse» – jeg pleier i detalj-info på kilden å skrive gårdsnavnet slik det er skrevet i kilden (folketellingen) da dette er kildetro avskrift. Dersom du går gjennom lenkene dine nå mens de ennå lever i det gamle, og noterer disse tingene (folketellingene) vil det være enkelt for deg å finne dette igjen i det nye systemet. Nå er alle folketellingene overført i det nye, så det bør være en grei sak å jobbe gjennom, og sammenligne data. 

Det har også gått opp for meg at mange ikke skjønner hva «gamle» og «nye» DA er, og at «det nye» er noe som kommer, ikke noe som allerede er der. F.eks. har 1910-tellingen ALLTID vært i det nye systemet. Så dersom du har brukt 1910-tellinga, ja da har du faktisk brukt «det nye» Digitalarkivet allerede. Og som tidligere nevnt, det skannede materialet har alltid ligget i det «nye» DA.

Jeg håper nå at programmererne av Digitalarkivet snakker med brukerne, og sørger for at funksjoner vi har hatt stor glede av (som søk etter flere personer i samme handling, og  at vi kan bla i det transkriberte materialet) kan gjeninnføres.


Men altså – fryd og glede i 3 måneder til. Hva skjer da? 

Short summary in English:
The Director General of The National Archives of Norway has redecided about the closing of the Old Digital Archive. For Now. It will be accessable for us for 3 more months. This gives them time to transfer more data in to the new system, and also (maybe) improve the functionality in the new system, and maybe give us some of the features than was very good in the old one.

It also gives us more time to get used to the new features.

I am not sure what made the Director General to redecide, but he did. I would think that when the newspapers started calling, when he was informed about all the e-mails from the users, all the storm and debates around on Facebook, and also the Petition – signed by more than 600 people, he had to do something. Also a letter had been sent to the Ministry of Culture.

2 kommentarer

  1. Lars Jørgen

    Bra 🙂
    Tenkte jeg skulle høre på Kongsberg på lørdag om det er mulig å søke etter en person på samme gård, som i den gamle – for det kan jo være vi bare ikke har funnet det enda?
    Hvis ikke skal jeg også sende det som innspill.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.