Meny Lukk

Snart klar for Rootstech 2014 og «Norwegian BygdeLag» week 2014

Salt Lake City – sett fra Joseph Smith building.
Foto: Laila N. Christiansen

Det er bare 24 timer siden vi kom tilbake til solrike Englewood fra snøen i Norge, og nå er det bare å bytte ut innhold i kofferten, for å fly videre vestover til Salt Lake City i Utah, onsdag morgen.

De siste årene har jeg dratt til Salt Lake City for å være med på «Norwegian Bygdelag week», en uke som kun handler om slektsforskning, og å hjelpe norsk-amerikanerne med å finne slekt i Norge, oversette dokumenter og tyde kirkebøker. Jeg har også hjulpet med oversettelser av brev og andre norske papirer de har hatt med. Dette er utrolig hyggelig og lærerikt, både for meg og for dem vi hjelper.

Hele gjengen i fjor – selv sitter jeg bak som nr. 3 fra høyre

De som står bak Norwegian Lag-week er Bygdelagenes Fellesraad her i USA, og hvert år har det vært med en eller to fra Norge, i fjor var jeg alene norsk under selve Lag-uken,, året før sammen med Torill fra DIS-Norge. I år blir jeg sannsynligvis alene norsk igjen, men jeg vet vi får besøk fra Norge på mandag av Finn Karlsen fra Trondheim. Han skal vise oss det nye Digitalarkivets hemmeligheter. (Finn skal også snakke om Digitalarkivet og Norges fantastiske tilbud til slektsforskeren på selveste Rootstech2014

Fra 2013: Steven og Arne – begge amerikanere, har fått
masse hjelp til å finne slekt. Steven er sannsynligvis
en slektning fra Gjerdrum, vi har bare ikke funnet «the missing link» ennå.

Jeg håper jeg også får tid til å lete litt etter egen slekt, da biblioteket har kilder fra hele verden. Jeg leter fremdeles etter en tante av farfar, som reiste til Tyskland før 1910 og giftet seg med en tysk slakter i Lübeck. Kanskje jeg denne gangen får napp i de tyske kildene?

Rootstech2014
Men. Før Lag-week skal jeg kun lære, spørre, snakke med folk, samle informasjon! Rusle rundt i den fantastiske messehallen i Salt Palace Convention center .  Rootstech 2014  arrangeres for 4 gang i dette store anlegget, og i år enda større enn i fjor. (Og jeg brukte alle tre dagene i fjor på å komme gjennom hele utstillingen). Foredrag, work-shops, mulighet til å snakke med personene bak mange av de produktene jeg bruker til daglig, og jeg skal være med på lunsj med Familysearch og Ancestry. De lanserer nye produkter, forteller om videreutvikling og framtidsvisjoner. Og jeg får anledning til å sitte sammen med folk jeg aldri har møtt, for å snakke slektsforskning!

Lørdag kveld skal vi hjem til en av de store bloggerne i vår slektssfære, nemlig  DearMyrtle, som åpner hjemmet sitt for oss. Det blir kjempehyggelig, og spennende. Både å møte nye mennesker, bloggere alle sammen, kjente navn innen den amerikanske slektsforsker-bloggverden, og mange ukjente. Det var trist å høre at ikke Thomas McEntee selv ikke kunne komme i år – han er mannen bak Geneablogger – men i år skal han være med på «Unlock the past Cruise» rundt Australia sammen med et par andre jeg kommer til å savne i år, nemlig Alona Tester og  Jill Ball.   Men det blir nok mange andre å møte, og jeg gleder meg som en unge til alt jeg vet jeg kommer til å oppleve!

Thomas McEntee og meg i fjor…. For en herlig fyr!

Det er selvsagt laget en «App» for Rootstech-arrangementet, hvor jeg har satt opp hvilke foredrag jeg ønsker å være med på. Jeg får se hvor mange jeg får med meg, det er greit å hvile bena mens man får litt faglig input.

Utenom de store «keynote» foredragene hver morgen – som jeg ikke vil gå glipp av. Har jeg et par arrangementer hver dag jeg har meldt meg på, og noen foredrag jeg har bestemt meg for å overvære:

På torsdag
skal jeg selvsagt høre på Finn Karlsen fra Statsarkivet i Trondheim (og DISser) fortelle om vårt kjære Digitalarkivet – like mye for å fortelle den genereslle slektsforskerverden hvor heldige vi er, som å fortelle de som kanskje har norske aner blandt tilhørerne hva de kan finne. Etter forredraget er det lunsj (hvor vertskapet er Familysearch.org, og tema for David Rencher skal snakke om; «With Dramatically Changing Technologies, What Must Not Change!»  Resten av dagen har jeg tenkt å bruke i messehallen, og forhåpentligvis får jeg gutta hos Legacy i tale, jeg har nemlig et par høner å plukke med dem. På å kvelden er det stor «Social opening» fest.

På fredagskal jeg høre på foredrag om «Tweets, Links, Pins and Posts: Break down Genealogy brick walls with Social Media. Et spennende tema, som helt klart må anses å være en del av fremtidens slektsforskning (egentlig har vel dette allerede blitt en del av dagens slektsforskning også).  Et par timer senere, «I Couldn’t Put it Down! Latest trends in publishing for Genealogists. Spennende tema dette også! Siden jeg bruker Ancestry.com mye, ønsker jeg også å høre på foredraget «Take your Research Anywhere with Ancestry.com’s Mobile App.
Fredag kveld er det «Friday night at the Library» hvor det blir slektsforskning for alle penga, med hundrevis av mennesker vrimlende rundt. Spennende!

På lørdag
har jeg bare satt opp ett par små foredrag foreløpig og det er «Finding living people on the Internet» – et veldig aktuelt tema for meg som jobber med akkurat dette til daglig. Kanskje jeg kan få noen nye tips? Jeg har også lyst til å overvære «Using Evernote as your primary tool for capturing notes and ideas», med en foredragsholder jeg har hørt flere ganger før, nemlig Drew Smith. Jeg har også lyst til å høre på «Genetic Genealogy demystified: Reading and understanding your FamilyTreeDNA results» – eventuelt «Introduction to DNA for Genealogsts». Det siste er kanskje best for meg. Jeg har tatt en DNA-test, men skjønner ingen ting. Så her må man nok få det inn med teskje. Jeg håper også å få med meg Josh Taylors «Information Overload – managing Online research and their results».
Lørdag kveld skal vi altså på «fest» hjemme hos «DearMyrtle» – og så er Rootstech2014 over for denne gang. Spennende!!

Her er noen bilder jeg tok fra «Geneablogger-visningen» av messehallen på Rootstech2014

About RootsTech
RootsTech is a global family history event where people of all ages learn to discover and share their family stories and connections through technology. The first annual conference was held in 2011, in Salt Lake City, Utah. Hosted by FamilySearch and sponsored by leading genealogical organizations, the conference includes hands-on demonstrations and forums to provide a highly interactive environment and accelerate learning. Content is geared to young and old, beginner to advanced levels.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.