Meny Lukk

Registreringssentralen for Historiske Data – og 1910-tellingen

Jeg har skrevet før om det å bruke http://www.rhd.uit.no for å søke i folketellingene våre. Særlig det å bruke den avanserte søkesiden, for å finne personer med for eksempel fødested skrevet på alle mulig rare måter. Dette innlegget finner du her.

Jeg liker å bruke «RHD» for å gjøre landsdekkende søk i en fei. Når jeg så finner det jeg leter etter, går jeg til Digitalarkivets tellings-sider og henter fram personene, fordi det er mye mer informasjon registrert der enn hos «RHD».

For en god stund siden, fant jeg imidlertid ut at det å søke etter personer i 1910-tellingen  i «RHD»,i det enkle søkeskjemaet, ga et feil resultat dersom jeg la inn fødested på personen.

Jeg har her søkt etter min oldefar, som jeg vet bodde i Kristiania i 1910-tellinga. Problemet er at hos «RHD» er tellingen lagt ut slik den er fra originalen, dersom en person bor der de er født, skulle de registreres med fødested «t». De fleste gjorde som instruksen sa, men andre la inn Kristiania/Christiania/Chr./Kra og andre skrivemåter (jeg har ikke tatt hensyn til de siste i mine eksempelsøk, slik at tallene jeg viser til, ikke her ikke stemmer 100%, dette er kun for å vise forskjellene i søkene).

Jeg har hatt kontakt med «RHD» og de bekrefter at det er slik. De har valgt å gå inn og legge fødestedskoder på alle, istedet for å endre det som er kildetro registrering, slik det er gjort i Digitalarkivets database over 1910-tellingen. 

Et lite eksperiment:

Her har jeg lagt inn %tiania og det er helt klart flere enn 48 personer som har et navn som begynner med «Ole» som er født i Kristiania i 1910!

 Her ber jeg så om de som har fødested «t», og tallet blir også her feil, for de som er født på Thoten, Trondhjem osv blir med i utvalget.

For å få opp alle Ole* født og bosatt i Kristiania i 1910-tellingen, må man faktisk bruke den avanserte søkemetoden med fødestedskoder:

Da får vi også med de som har fødested «Chr./Kra» osv også:


Nå er ikke jeg så opptatt av «tallene» som sådan, men jeg vil gjerne se alle i det utvalget jeg ønsker, og det gjør man altså ikke om man søker med fødested. Dette gjelder IKKE bare Oslo/Kristiania, men alle kommuner i Norge.

 Alle bildene er klippet ut fra http://www.rhd.uit.no for å illustrere.

For å lese mer om å bruke fødestedskoder for å søke i tellingene, les mitt innlegg her

Les om RHD på deres egen hjemmeside her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.