Meny Lukk

Vil Facebook-gruppene ta over for Slektsforum og Digitalarkivets brukarforum?

Hvis jeg tenker meg hardt om, er det ikke mange av mine venner eller nærmeste familie som ikke er på Facebook. Mamma, alle tre brødrene mine, og nesten alle deres unger. Det er kun 1 av mine foreldres 8 barnebarn som ikke er på Facebook faktisk!

Vi har laget en gruppe (lukket) for etterkommere etter mine tipptippoldeforeldre, hvor vi har invitert alle vi vet er på Facebook til å delta. I denne gruppen skriver vi kun på engelsk, da vi har flere cousins fra USA og andre engelsktalende land som er med. Her kan vi dele bilder og informasjon, også om oss selv og andre nålevende, siden gruppen altså er lukket og det kun er kjente der. Jeg vet mange andre slektsforskervenner har gjort det samme for enkeltlinjer av familien. Den er ikke så veldig aktiv, men av og til finner vi et bilde eller et dokument vi ønsker å dele.

Men. Hva med alle gruppene der folk nå ber om hjelp til slektsforskningen sin? De florerer. Noen åpne, noen lukket. Heldigvis er administratorene flinke og strenge med informasjon om nålevende personer i de fleste tilfeller, så den problematikken tar jeg ikke opp her og nå. Jeg er selv litt aktiv på et par av de amerikanske gruppene, da amerikanerne ikke synes at de norske fora er så lett tilgjengelig. Dette selvsagt på grunn av språket. Jeg synes derfor egentlig at disse engelskspråklige gruppene forsåvidt er ok, som et tillegg til de to store fora vi har i Norge i dag, DIS-Norges slektsforum (SF) og Digitlarkivets Brukarforum (DABF).   Men, at de er ok, er ene og alene at det kun går på engelsk.

Det positive med de Norsk-Amerikanske (og Svensk-Amerikanske osv) Facebookgruppene er at mange hjelper, og det går fort å få hjelp, og at det der kun går på engelsk.

Det er dessverre mange flere negative sider synes jeg. For det første er det så mange grupper, til og med med samme navn.  Det blir enormt med informasjon i hundrevis av innlegg i tråden, og forferdelig uoversiktlig. Istedet for at man setter seg ned og jobber med etterlysningen og legger informasjon oversiktlig i ett innlegg, slik man kan gjøre på SF og DABF, blir det «en drøss» med enkeltposter med linker – ofte legger hjelper ut bare en link uten å i det hele tatt fortelle i innlegget hva denne linken er til, så man må klikke på den (jeg tenker da på «jobben» dette medfører, ikke sikkerhetsrisiko ved å klikke på linken, jeg ser at det er en relevant link) – det skal jo gå så fort, og man vil jo vise at man er flink og hjelper…. noen tråder på disse gruppene kan ha mer enn hundre innlegg og man må lese alle for å se hva som er gitt av hjelp, dersom man ønsker å hjelpe. Jeg har forsåvidt sluttet å gå gjennom «gamle» tråder for å se om de er løst, og ser kun på «nye» spørsmål, helt enkelt på grunn av at det er altfor mye jobb å se etter om vedkommende har fått hjelp.

Det aller største problemet jeg ser med alle de forskjellige gruppene på Facebook hvor  folk nå etterlyser slektninger, er at mye jobb vil bli gjort dobbelt, fordi det er helt umulig å finne igjen etterlysninger inne i disse gruppene. Det er enkelt å forholde seg til de to store, SF og DABF, og søke der om noen har jobbet tidligere med en gård eller en person. Men inne på Facebook, der må man først finne den rette gruppen for så å kunne søke etter om en person eller familie har blitt funnet tidligere. Og den jobben er like stor som å gjøre selve slektsforskningen om igjen.

Jeg har aldri ført noen statistikk på antall innlegg eller antall brukere i SF eller DABF, men jeg tror at antall daglige innlegg har sunket kraftig i begge, til fordel for Facebook-gruppene.  Dette er synd, da jeg mener at både SF og DABF er bedre å bruke for hjelper og den som får hjelp, og for framtidige brukere som leter etter slekt som allerede er seriøst jobbet fram.  Statistikken kan sikkert Vidar si noe om, da han holder oversikten. (jeg regner med at han leser dette).

Så – vil Facebook-gruppene ta over? Det er kanskje litt opp hver enkelt av oss slektsforskere. Jeg prøver å se litt framover, og da ønsker jeg å se DIS-Norges slektsforum og Digitalarkivets Brukarforum, ikke «hundrevis» av Facebookgrupper.

Alona Tester (lonetester HQ) skrev om Facebook vs. Rootsweb sine epost-lister forleden dag, hun har også en del tanker rundt dette med Facebook og bestandighet.

4 kommentarer

 1. Liv Ofsdal

  Gode tanker du har der Laila! Jeg har selv tenkt det samme vedr.gruppene på FaceBook, som jeg syns har blitt for mange og for uoversiktlige. Mulig det kan søkes i disse gruppene – men hvis man ikke vet helt hva man skal søke på da? Jeg har redda meg ved at jeg har et unikt etternavn, så jeg har funnet igjen mine egne innlegg. Syns nok allikevel at innleggene blir fort borte i vrimmelen…

 2. TilFedrene

  Tankevekkende og informativt det du skriver her. Jeg skal ta dette opp i mitt foredrag på DIS-Østfold i morgen kveld når jeg skal snakke om sosiale medier og slektsforskning. Dette er et viktig innspill. Allikevel tror jeg ikke at f.eks. FaceBook kan stoppes når det gjelder å få/gi slektsforskerhjelp, selv om folk blir opplyst om det som står i bloggen din. Kanskje fordi hurtig hjelp, og hurtige svar, og raske løsninger er det mennesker liker. Ofte slik som med hurtigmat – det er ikke alltid like bra for oss i lengden.

 3. Harald Søren Storaker

  Eg har også registrert at det er mindre aktivitet på SF og DBF, og antar at det har sammenheng med den store oppblomstringa av Facebook-slektgrupper.
  Ein fordel med fjesboka er at den har stor kontaktflate, mange uerfarne med slektsforskning får sin første innblikk i slekta si der. Og den er kjapp.
  Men det blir fort rotete og uoversiktlig, og veldig vanskelig å finne tilbake til tidligere innlegg.
  Mye av det som blir leita fram kunne sikkert ha interesse for andre seinare. Eg ser du Laila idag tar ein vri og legger informasjonen på bloggen din, og linker så til Facebook.
  Kanskje ein på liknande måte kunne noen ganger legge informasjonen på SF på høvelig tema eller lokalisering, og så linke til Facebook. Det blir jo ein annan måte å bruke SF på, å starte tråder som egentlig er svar på andre sine spørsmål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.