Meny Lukk

Aftenpostens Arkiv – med nye muligheter!

Etter noen uker med reising, er det igjen striskjorte og havrelefse i slekts-hulen her på Vålerenga. Oppslags-forespørsler står i kø, jeg har sagt ja til en del frivillig leting, og en del inntektsbringende forespørsler har også kommet, så nå blir det travle dager og mye arkiv og bibliotek-besøk! Hyggelig og spennende.

I dag har jeg brukt Aftenpostens arkiv en del og har oppdaget noe som for meg gjør den enda mer nyttig!

For noen år siden la Aftenposten ut alle sine aviser i skannet og ganske søkbar versjon. De eldste utgavene er veldig lite søkbare, både pga kvaliteten på skanningen, og fordi avisene er skrevet i gotisk skrift. Søkemotoren er også ganske elendig.

Nå er arkivet inkludert i hele digitalpakken til Aftenposten. Det vil si at du må abonnere på avisen for å ha tilgang til arkivet. Dette er helt greit for oss her i huset, da vi synes det er greit å lese Aftenposten også når vi er i USA. Men for den som egentlig ikke er så veldig interessert i selve avisen til daglig, er det kanskje litt dyrt å betale kr 2.400 for tilgang til arkivet. Det kan derfor være interessant å vite at DIS-Oslo/Akershus har tilgang til dette arkivet i «OA-stua» i Øvre Slottsgate 2b. Jeg regner med at også Deichman har tilgang til dette (og evt. andre biblioteker i Norge. Dette har jeg dog ikke sjekket.

** Tillegg  27.5.2014 etter kommentar fra Rune Nedrud, formann i NSF: Aftenposten er også tilgjengelig i Norsl Slektshistorisk Forening sitt bibliotek i Øvre Slottsgate 2b

Ny gledelig funksjon
Jeg oppdaget plutselig forrige uke at de eldre dødsannonsene nå er søkbare. I 2010 sendte jeg en forespørsel til Aftenposten om dette, og de fortalte da at de vurderte å gjøre annonser (deriblant dødsannonser) søkbare. Dette har altså nå skjedd! Fryd og glede (om man kan si det om dødsannonser…)

Jeg er usikker på hvor mye/hvor langt tilbake osv de har gjort det, men i dag fant jeg dødsannonsen til min farfar som døde i 1988. Jeg lette etter denn for noen år siden. Jeg tok meg ikke tid til å bla i avisene den gangen, men i dag søkte jeg på nytt, og fikk treff i selve dødsannonsen. Dette fikk jeg ikke tidligere.

Jeg valgte å bruke «anførselstegn» da jeg vet det er flere personer med samme navn, lot datoer stå som de gjør. Og – viktig – haket av for «Søk også i arkviet» – denne er ny og irriterende, jeg er jo allerede i arkivet.

Jeg fikk da opp mange treff, men ett pekte seg ut, og datoen passet fint da farfar døde på julaften i 1987:

Ved å klikke på dette treffet, fikk jeg opp hele siden der dødsannonsen sto, og selve navnet var opplyst, og lett å finne. Takk Aftenposten for en flott ny funksjon!

fra Aftenposten 6. januar 1988.

Nå skal jeg søke etter alle de jeg ikke har funnet tidligere. Jeg tror treffmulighetene også ligger i kvaliteten på skanningen Aftenposten har gjort. Noen årganger er nok skannet fra mikrofilm, mens nyere årganger er skannet fra originalavis/annet medium. Dette er min gjetting, ikke bekreftet fakta.

Aftenpostens arkiv finner du ved å logge inn, og i meny til venstre nederst finner du Aftenpostens Arkiv.

Lykke til!

Redigert 27.5.2014

4 kommentarer

 1. Alexander Glasø

  Dette var virkelig en positiv overraskelse. Tidligere har søkesystemet til Aftenposten vært noe mindre treffsikkert og til tider svært frustrerende, spesielt med hensyn til dødsannonser (i alle fall sammenlignet med fks Budstikkas flotte søkesystem på http://arkiv.budstikka.no )

  En slags mer treffsikker måte å gjøre det på var å benytte NB.no sitt system og søke der, men man kunne ikke bla i utgaver etter 1920 med mindre man var på bibliotek, så treffene ble en slags ledetråd for hvor man så slo opp i Aftenpostens egne arkiver. Men dette var tungvint, med mange bomtreff og mye bortkastet tid.

  Med tanke på at arkiv-abonnement tidligere kostet halvparten av hva det gjør nå, siden vi ble tvunget til fullt abonnement med mange overflødige tjenester (hvis man bare bruker arkivet) så gjør dette at man i alle fall får litt mer valuta for pengene. Med andre ord er det veldig flott at Aftenposten har tatt seg tid til å utbedre dette.

  På Digitalarkivets brukerforum har vi en tråd hvor vi gjør oppslag i arkivene for folk som ikke ønsker å investere i fullt abonnement: http://forum.arkivverket.no/topic/174427-jeg-gjoer-oppslag-i-aftenposten-fra-1860-2011/

 2. Rune Nedrud

  Jeg kan forøvrig opplyse at også Norsk Slektshistorisk Forening har Aftenpostens arkiv på PC i sitt bibliotek i Øvre Slottsgate 2B i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.