Meny Lukk

Slektsforskning er helt innafor om dagen!

Slektsforskning har tatt helt av. Folk rundt meg som tidligere fikk et flatt og rart uttrykk i ansiktet og ble blanke i øynene sine, når jeg sa jeg for det meste dreiv med slektsforskning, er nå på slekt som aldri før.

«Alle» vil finne ut om slekta. Spørsmål som «hvor langt tilbake er det mulig å komme?» eller som min gode venninne her på Vålerenga spurte om, «tror du det går an  å finne noe om min svenske oldemor?» eller spørsmålet fra barnebarnet til naboen: «kan du finne ut om min oldefar reiste til Amerika og forlot kone og fire barn»? (Jeg kunne berolige unggutten med at nei det gjorde han ikke, han døde av tuberkulose, og etterlot derfor kone og fire barn)….

2014-10-10_11-37-08Nå konkurrerer TV-selskapene om vår oppmerksomhet. De vil vise frem kjendiser og slektshistorien deres. Her i Norge venter vi jo på 3 sesong av  «Hvem tror du at du er» som kommer på NRK etter hvert (filmingen er jo ferdig vet vi), er for den voksne seer, og hvor slektsforskningen og slektshistorien er det viktige, og «Alt for Norge», med sesong 5 som for tiden går på TV-Norge har fått mer og mer slektshistorie som element, selvom denne serien ikke er for å styrke slektsfølelse og slektsinteresse, det er en realitykonkurranse og målgruppen er vel et yngre publikum. Slektsforskerne følger også med på Alt for Norge, da det er spennende å se slektshistoriedelen i hvert program, men de skal altså huske på at dette ikke egentlig er et «slektsforsker-program» på linje med «HTDADE» – men et realityshow. (selvom altså slekts-delen har blitt mer fremtredende de siste sesongene)

2014-10-10_10-34-30«Who do you think you are» UK, (på BBC1) viste i går sin siste episode for sesong 12. «Who do you think you are» US,(som før gikk på NBC, men de tok det av plakaten, nå går det på TLC) kjørte sin 5. sesong nå i sommer.  «Vem tror du at du är» Sverige, har akkurat sendt sine 6 episoder av sesong 7 nå i høst. (og de lar oss i  Norge og andre land få se episodene på nett – les og lær, NRK!!!)

2014-10-10_11-01-34En serie jeg ikke har fått sett i USA er «Finding your roots» med Henry Louis Gates jr går på PBS. Sesong 2 er nå i gang, og neste program går 14. oktober. Men disse episodene er ikke tilgjengelig for Norge. Jeg skal gå gjennom disse episodene som ligger på nett, når jeg kommer over til USA om 3 uker.

2014-10-10_11-24-26

Et helt annet konsept, «Genealogy Roadshow» er mer privatpersoner, ikke kjendiser. Showet blir spilt inn i forskjellige byer, der de møter personer med ubekreftede familiehistorier.  Etter at deltakerne er valgt, vil noen av USAs beste slektsforskere, med hver sine spesialfelt, bruke DNA,bilder og dokumenter til å bekrefte historier, eller finne mer om personens familiebakgrunn. Egentlig et veldig spennende utgangspunkt, som ikke inkluderer «kjendiser» men «den vanlige mann i gata». Her er det kjente slektsforskerfjes med, blant annet en av mine store «helter» – D. Joshua Taylor.

I USA har de a2014-10-10_10-20-39ltså flere serier som går på slektsforskning, og nå kommer det et nytt show. På CNN! CNN lanserte i dag en liten snutt om sitt nye show, «Roots – our Journeys Home» vil være om CNN sine egne kjente fjes, og programmene skal gå nesten hver dag i en uke. Selvsagt før jeg kommer til USA, men jeg regner med at det blir mulig å se dem på nett etterpå. Listen over de som skal finne sine røtter eller slektshistorie er interessant, da alle har sin helt spesielle historie. Det blir spennende å se episoden her om Anderson Cooper, da han også er med i det over nevnte «Finding your roots». Jeg må si jeg lurer litt, har de så få interessante personer i USA at de må bruke Anderson Cooper i både «Finding your roots» og «Roots – our Journeys home»? Kanskje de utfyller hverandre Time will Show! Det blir spennende å se om det er noen kjente forsker-fjes med!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.