Meny Lukk

!%??!!@! – (eller: Spesialtegn i det transkriberte kildematerialet på Digitalarkivet)

Når man søker i de transkriberte dataene som ligger på Digitalarkivet, støter man ofte på tegn man bør vite hva betyr. Etter at jeg har sett et par steder hva noen tror disse tegnene betyr, måtte jeg gå inn i «Kyrre» (Standard for dataregistrering av kyrkjebøker i Noreg, ). Folketellingene inneholder de samme spesialtegnene. De ikke er registrert etter standarden «Kyrre» men etter standarden «Histform» – som er en felles standard  transkribering og utveksling av folketellingsdata i Norge.

Tegnene man finner i de dataregistrerte kirkebøkene, og også i folketellingene, er standardisert og betyr helt konkrete ting. Det finnes unntak man kan lese om i registreringsstandardene, men som hovedregel er disse tegnene benyttet slik:

!!   Denne opplysningen er helt opplagt feil. Brukes også dersom en opplysning som normalt er utfylt i denne kilden står tom, som f.eks navnefelt.

??  Forteller at et ord er uleselig/utydelig. ?? skal brukes etter ordet, eller istedet for. Eksempel: ”Christopher??”).  Det skal alltid stå ?? (altså 2 spørsmålstegn) da 1 spørsmålstegn – ? – alene-  markerer at det er et spørsmålstegn også i den originale kilden!

@ Brukes for å markere at det ikke er mulig å skille mellom 2 alternative tydninger av et ord. Ofte kan dette være f.eks. «Even@Sven» , . Tegnet står altså mellom de to opplysningene.

% Dersom en opplysning er strøket ut i originalen, og en annen opplysning er lagt inn istedetfor, skal det overstrøkne markeres med % før og etter. For eksempel Ole Berg %Dal%. Den gjeldende opplysningen er den som er skrevet før % – i dette tilfellet altså Berg.

* Er brukt dersom opplysningen er konstruert av registrator ut fra kontekst. Dersom det for eksempel i kirkeboka står «Begravet Ole Hansens søn Knud», kan registrator konstruere farsnavnet Olsen* og altså markere dette farsnavnet med en etterfulgt *

E: Den etterfølgende teksten er ikke en del av originalen, men en tekst lagt til av registrator. For eksempel: ”E: Posten er overstrøket i kirkeboken»

I tillegg er det utarbeidet et sett med standardiserte forkortelser til bruk i de dataregistrerte folketellingene (Histform) – disse kan du se her:

 

Kilder: «Histform» og «Kyrre» – lenker i teksten.

3 kommentarer

  1. LailaNC

    Helt klart, John! Og da jeg leste et sted helt feil informasjon om disse spesialtegnene, fant jeg ut at jeg fikk opplyse litt 😉

  2. OddvarJ

    Bra at du skriver om spesialtegn. Dette er noe alle har nytte av å vite noe om når de leter i det transkriberte materialet på DA.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.