Meny Lukk

Gjertine fra Ure i Lofoten, hvor ble hun av? (eller: Bruk Gravminner og andre ressurser for å finne folk som flyttet)

Siden jeg skrev dette om Gjertine i 2010, har det kommet til mange nye lesere, og mange er  nybegynnere. Jeg redigerer derfor innlegget noe, tar med litt ny informasjonog reposter det her:

Min kjære har en grandtante han ikke visste noe om. Det kunne hende han hadde hørt navnet, men ikke noe særlig mer.  (Min svigermor Ellen døde før jeg egentlig kunne begynne å kalle henne svigermor, og før jeg begynte for alvor med slektsforskning).

Dette handler altså om Svigermor Ellens forsvunne tante Gjertine. Det var ingen av de nålevende i familen som jeg snakket med,  som hadde hørt om damen, og jeg visste bare at hun var født og levde i 1900.

fra arkivverket.no/digitalarkivet Kildeinformasjon: Nordland fylke, Hol i Buksnes, Ministerialbok nr. 882A01 (1886-1898), Fødte og døpte 1893, side 50. Permanent sidelenke:
http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=6658&idx_id=6658&uid=ny&idx_side=-53

Vi begynner med begynnelsen. Johanne Gjertine ble altså født på Ure i Hol 2. november 1892 av foreldrene Johan Greger Johansen og Gjertine Pauline Torgersdatter. Folketellinga for 1900 forteller at familien da fremdeles bodde på Ure, og de hadde fått en datter til, nemlig Sigrid Gurine Olette Johansen (tok senere etternavnet Greger) Sigrid er altså min svigermors mor.

I 1910 bodde enke Gjertine Græger og yngste datteren Sigrid sammen i Ure, mens eldste datter Gjertine (Johansen) er notert i samme tellingslisten, men i den andre husholdningen, som tjenestejente hos Handelsmannen Jentoft Nielsen fra Gildeskål..

Sigrid har jeg fulgt helt til graven, hun flyttet sørover, ble gift i 1919 med Johannes Thorseng, og fikk tre vakre jenter (deriblant min svigermor), levde et langt liv, har mange etterkommere, og ble begravet på Vestre Gravlund i Oslo i 1981.

Men, søsteren Gjertine har altså vært et mysterium. De eldste i familien har knapt hørt om henne, og langt mindre visst noe om henne! Rykter om Kina, misjonærer og en bok. Ingenting av dette lot seg finne. Så da ble detektiv-gnisten tent i meg, og jeg startet jakten. Men de første årene var den resultatløs. Jeg hadde jo ingen anelse om hun ble gift, om hun flyttet på seg eller om hun døde ung. Jeg lette og lette. Til DIS-Norges gravminner kom på nett!

Dette er nemlig en utmerket måte å finne kvinner på, som gjerne byttet navn når de inngikk ekteskap. I hvertfall om de har et navn det er mulig å gjenkjenne. En dag jeg satt og lette litt tilfeldig fant jeg dette:

gjertine1
http://www.disnorge.no/gravminner
Jeg søkte altså etter:

Født år = 1892
Født dato = 0211
Fornavn begynner med: Gjert (de bokstavene var jeg rimelig sikker på)

(da jeg gjorde dette søket i 2010 var det mulig å søke på «inneholder» i databasen, jeg søkte da på fornavn inneholder: «erti» , og fikk opp Gjertine) – jeg visste derfor at hun var skrevet med «Gjert…».

Man skal som min gode chattevenn fra nord, Saritha kommenterte på DISchat, huske på at det kan være skrivefeil, andre skrivemåter og mangler i materialet). Dersom jeg ikke hadde fått opp Gjertine ved mitt søk nedenfor, ville jeg ha prøvd «begynner med» – gert, jert, giert.)

Så fikk jeg altså opp to –  Gjertine Klaussen og Gjertina Klausen, som var begravet i «Stamnes, Vaksdal». (dette er helt klart samme person, men hvorfor det er to registreringer får jeg finne ut av senere)

Uten at dette egentlig sa meg stort geografisk, hvor i all verden er dette?. Ved å klikke meg inn på lenken med gravminnet, (B) fikk jeg opp litt mer informasjon, at dette var i Hordaland.

Det ligger bilde av gravstenen der, jeg lenker den kun inn, da jeg ikke har spurt om å få bruke dette bildet. (Foto Jarle Hannisdal/Renathe-Johanne Wågenes.

Jeg kikket videre på DIS-Norges eminente sider: Genress  – der kan  man søke etter ressurser pr. kommuner!

gjertine2
http://www.disnorge.no/genress her kan man søke etter kommune, og få opp hvilke ressurser som finnes!

Og under Vaksdal/Gravsteder  fant jeg noe veldig interessant…

gjertine3
fra www.disnorge.no/genress – database over døde i Stamnes sokn i Vaksdal – jeg trenger året 1941! Databasen er fra «Gamle DIgitalarkivet» og er foreløpig ikke lagt over i det nye etter det jeg har tatt meg tid til å se.

Jeg åpnet denne databasen, søkte kjapt på «fornavn inneheld» ertine – og se hva jeg fant! Dette var mer enn jeg håpet på – etter år med leting. Her fant jeg nemlig også svigermors bestemor, som jeg heller ikke hadde funnet ut hvor havnet, men en del av kirkebøkene for Buksnes er tapt pga brann, så jeg tenkte ikke videre over det. Men, hun flyttet altså til datter og svigersønn.

www.arkivverket.no/digitalarkivet

Så – Gjertine giftet seg altså med en Konrad Klausen, flyttet til Stamnes i Hordaland.. Jeg sjekket videre på Genress, og fant at det var gitt ut en bygdebok for områdeet. Tilbake til «genress» – og hva skuet mitt nærsynte øye, jo at det finnes digitaliserte utgaver av Vaksdal bygdebok!!   I denne digitaliserte bygdeboken fant jeg familien, med barn og bosteder og alt jeg trengte av informasjon. Konrad Klausen var også nordfra, han var fra Borge, og jeg har selvsagt kartlagt han også.

I bygdeboken finner jeg at Svigermor Ellen hadde tre fettere, men jeg vet jo ikke om hun kjente til dette eller ikke, jeg ble jo dessverre aldri kjent med Svigermor Ellen. Vi får se etter hvert om mannen i huset er interessert i sine firmenninger, men foreløpig ser han bare på meg med et litt spørrende blikk…..

Dette viser altså at DIS-Norges gravminner, Genealogiske ressurser og dataregistrert materiale sammen kan hjelpe oss å finne umulige slektninger som har flyttet på seg og byttet navn!

(tema/artikkel tidligere publisert i DISputten)

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.