Meny Lukk

Slektsforskeren – nå med mer nyansert hårfarge!

Da jeg startet min «slektsforskerkarriere» for 20 år siden, var det mye «grått hår og spaserstokk» på lesesalen i RIksarkivbygningen. Ikke noe negativt i det, jeg lærte mye av den eldre generasjonen om kilder og leting i de gamle støvete pakkene! Etter hvert har den «digitale» slektsforskeren tatt over, også på lesesalen. Vi ser få som sitter ved mikrofilm-leseapparatene, flere og flere sitter med enten originalt materiale eller bøker, og har med seg pc/nettbrett for oppslag i kirkebøker og annet digitalisert som ligger på nett.

Det var nok mest fordi det tar mye tid, dette med at det var den eldre generasjon (ofte pensjonister)  som satt på lesesalen. Åpningstidene jo for det meste er tilpasset de som ikke er i full jobb hver dag. Og slektsforskning tar tid! Men jeg tror også det kan ha noe med at man ofte blir mer og mer interessert i familie og slekt etter hvert som årene går. Når man er «ung» er kanskjeikke dette så viktig. Det er så mye annet som opptar en.

Nå kan vi imidlertid se at hårfargen på slektsforskeren er mer nyansert, aldersspredningen har blitt mye større. Yngre og yngre mennesker trekkes til kirkebøker og folketellingene. Ungdom har kommet til, selvom det fremdeles er få av de helt unge som leter etter slekta.

At vi nå ser at det kommer yngre til, har nok helt klart med digitalisering av kilder å gjøre, man kan sitte hjemme (eller på bussen) å lete etter slekt i kildene. Det er kult. Man må ikke dra på Sognsvann for å bruke mikrofilm.

Men har det også med at mange yngre i dag lurer på «hvor kommer vi fra»? Fordi vi flytter så mye, og ofte langt? Familier splittes opp på grunn av skillsmisser og ungene må kanskje flytte vekk fra den ene delen av familien. Familier må flytte på grunn av jobb. Er dette en grunn til at både slektsforskning og lokalhistorie har fått en større plass i vår hverdag?

IMG_1218

En av mine favoritt-foredragsholdere, og slektsforskere i USA, D. Joshua Taylor, ble intervjuet av http://crestleaf.com/ –  han er en ung mann som har gjort slektsforskning til sitt yrke- les intervjuet her. Langt fra grått hår og spaserstokk på denne karen!

Foto: L.N. Christiansen – tatt under Rootstech 2015.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.