Meny Lukk

Hvorfor vi egentlig bør se originalen….

Dette innlegget er ikke for å være negativ mot Arkiv Digital – som legger ut svenske kirkebøker i lekker fullfarge på nett (mot betaling men det er helt ok for meg). Dette er for å vise at vi faktisk egentlig burde se originalene. Men det er for de fleste umulig, derfor litt om dette med å bruke litt tid på å være sikker på at det vi ser faktisk er det det ser ut til å være.

Jeg jobber med et stort prosjekt i Värmland, og har gått gjennom hundrevis av sider med husforhør. (Les mer om Husforhør her). Det var noe rart, det var stadig referanser til en side, og den siden var ikke der! Boken stoppet på side 251!

2015-03-22_17-05-28

Etter siden over, var det ikke flere avfotograferte sider, kun permene!

Siden over er klippet fra ADonline.se, boken er husforhør AI:20a, og klippet av menyen under viser at boken stopper på side 251. Jeg ville absolutt ha bilde nr. 252!!

2015-03-22_17-06-08 For å dobbeltsjekke at boken var avfotografert riktig, evt at det faktisk stemte at boken stoppet på side 251, gikk jeg på www.ancestry.se som også har disse bøkene – men de har skannet mikrofilmen som «mormonerne» filmet på 1950-1960 tallet. Og «mormonerne» hadde faktisk tatt med side 252…..

2015-03-22_17-08-18
Utsnitt fra Ancestry.se

Moralen er – finner du det ikke, og du har følelsen av at noe kan være feil? Det er en del måter vi kan finne ut om det er logikk i det vi finner. Sjekk f.eks løpenummere i boken, stemmer de overens med sidene foran eller bakj. Hva med datoer? Er det kronologisk riktige datoer på sidene før og etter? Er det notert sidenr i boken? Stemmer disse? Husk at noen av kirkebøkene i Norge ble det i enkelte kirkebøker påført sidenr. av andre enn presten, faktisk på Riksarkivet.  De kan være feil! Bruk tid på å bla deg gjennom noen år, for å være sikker på  at det du leter etter, ikke er «feilplassert», «feilindeksert» eller at en side er hoppet over i skanning/avfotografering!

Jeg får sende en hyggelig epost til ArkivDigital og si fra om denne lille glippen, jeg er ellers veldig fornøyd med kvaliteten på bilder og også på bla-programmet de har.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.