Meny Lukk

«Slekts-virus» sprer seg som gjødsel om våren!

Det diskuteres høyt og lavt om dagen. Om både det ene og det andre nettbaserte slektsprogrammet som sprer «slekts-virus».  Om at disse programmene er skyld i at feil slektsinformasjon blir spredt utover det ganske så lange land og den runde slektsklode. Jeg skrev jo for et par år siden om at noen hadde tatt livet av Liv på nett, ,og dagen etter  et oppfølgingsinnlegg .

Jeg vil vise at det faktisk ikke er bare disse slektsprogrammene som forteller feil historier, som så blir lagt inn i folks slektsprogrammer, være seg lokalt på egen pc eller ute i skyen.

For en stund siden hjalp jeg noen med å finne informasjon om en av våre store idrettstjerner, Jacob Tullin Thams. Han var født i Oslo 7 april 1898, og døde 27 juli 1954. I folketellingen for 1900 bor han sammen med sine foreldre, Jacob Tullin Thams og Marie f. Nilsen, og sine to søstre Elise og Gunhild i Drammensveien 6.

Lille Jacob Tullin ble født på Bygdøy og døpt i Bygdø Kapell (innført i kirkeboka for Vestre Aker:2015-06-06_11-36-57

fra arkivverket.no/digitalarkivet Kildeinformasjon: Oslo fylke, Vestre Aker, Ministerialbok nr. 10 (1886-1903), Fødte og døpte 1898, side 221. Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=5406&idx_id=5406&uid=ny&idx_side=-231

I alle kildene jeg senere så i, både i statlige og kommunale folketellinger, er Jacob Tullin Thams ført opp med disse foreldrene, det samme med hans søstre (han fikk også en søster i 1901, hun er nevnt i 1910-tellingen: da bodde familien i Huitfeldtsgate.

Alle de tre søstrene til Jacob som er nevnt i folketellingene, er født av samme foreldre som Jacob selv.

Hvor jeg vil med mine skrivelser? Jo, det er faktisk ikke bare de nettbaserte slekts»programmene» som sprer «slektsvirus».

Store Norske Leksikon – snl.no – har i sin artikkel om den fantastiske idrettsmannen gitt ham feil foreldre:

linke til artikkelen: https://nbl.snl.no/Jacob_Tullin%2C_Thams

Jacob Tullin Thams

utsnitt:
Skihopper. Foreldre: Kaptein, senere oberstløytnant Birger Brynjulf Thams (1851–1928; se NBL1, bd. 16) og friherrinne Anna Lovisa Christina Sparre (1860–1944). Tremennings sønn av Christian Thams (1867–1948).

denne feilen har spredd seg inn i folks slektsprogrammer, og delt i vildens sky på disse omdiskuterte nettbaserte slektsstedene. Jeg ser noen av de som er på f.eks. MyHeritage har koblet Jacob til de riktige foreldre (noen av dem vet jeg er i nær slekt med Jacob selv), mens andre holder på feilen som kommer fra f.eks. SNL og NBL. De som har skrevet artiklene for Store Norske Leksikon/Norsk Biografisk leksikon, har altså ikke sjekket i original kirkebok, ei heller folketellinger eller andre lett tilgjengelige kilder. Det har heller ikke de som har slukt disse opplysningene rått.

Birger Brynjulf Thams og hans familie finnes her i folketellingene, og her er ingen Jacob nevnt:

1900 på Knabben i Østre Aker

1910 Munkedamsveien 74

Da Birger Brynjulf Thams dør i 1928, nevnes 2 myndige barn (1 i Sverige og 1 i Kina, og så et umyndig barnebarn, som må være barn av et av de tre barna – som sannsynligvis døde før faren i1928 siden et barnebarn er nevnt i dødsfallsprotokollen.  Jeg har ikke gått inn i denne familien, men ville bare se på den om Jacob var nevtn der som sønn i det hele tatt. Og det er han altså ikke

Nå KAN det jo hende at Jacob er ført i kirkebøker, folketellinger og andre kilder med feil foreldre.. men det tror jeg altså ikke.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.