Meny Lukk

Slektsforsker og lesehest?

stevenson
Jeg har fått lov av Steve å bruke bilder av bøkene han Kjøp boken direkte hos Amazon her

Sommeren er tid for late dager med gode bøker, enten man velger papir-bøker eller «e-bøker». Også for en slektsforsker!

Jeg er i overkant interessert i slektsforskning, og i tillegg en uforbederlig lesehest.  Og kombinasjonen lar seg helt greit leve med.

Det finnes faktisk en god del forfattere der ute som skriver krim/romaner hvor slektsforskning/slektsmysterier er hovedingrediensen. Ingen av disse bøkene er til dags dato oversatt til norsk dessverre, men for den som har lest litt på engelsk tidligere, kan dette være en super måte å bli vant til å lese engelsk, da mye av «lingoen» og fagord er uttrykk vi er vant med å lese i vår egen slektsforskersfære.

Forfatterne nedenfor er nevnt i den rekkefølgen jeg har blitt kjent med dem, ikke i noen annen rekkefølge. Alle de tre nevnte skriver «serier» noe jeg liker om jeg finner en hovedperson jeg får sansen for. Det finnes flere, de kommer i en senere post.

Alle bøkene jeg nevner, kan kjøpes som Kindle-bøker på Amazon. Og nei, du trenger ingen Kindle, du kan lese bøkene på nettbrett, pc og telefon også!

1. Steve Robinson (engelsk)
Jeg har tidligere skrevet om bøkene til Steve, om den profesjonelle slektsforskeren Jefferson Tayte som bor i USA, har amerikanske klienter, og i mysteriene vi møter ham, har reist til England for å gjøre research. JT blir alltid  involvert i et mord eller to, men lander stort sett alltid med begge bena på jorda etter en stund. Han har kun beige dresser, og spiser for mye sjokolade (Hersey kisses). Bøkene har en snert av humor, og Steve har god greie på selve slektsforskningen han vil at hovedpersonen sin skal gjøre.  Bøkene om JT kan leses uavhengig av hverandre, men det er ofte greit å lese bok nr. 1 først, for å bli kjent med personene i bøkene i den rekkefølgen de dukker opp. Den siste boken til Steve har til alt overmål handling rundt RMS Empress of Ireland  som kolliderte med den norske SS Storstad.  Les mer om Steve Robinsons siste bok, The Lost Empress her.

2. Nathan Dylan Goodwin (engelsk)
Kindle foreslår stadig bøker for meg basert på hva jeg søker etter. Og siden jeg likte Steve Robinsons bøker, mente altså Amazon/Kindle at jeg ville like Nathan’s bøker også. Og det gjorde jeg selvsagt.

Nathans hovedperson er «forensic genealogist» Morton Farrier. De har handling i England, i moderne tid slik at han bruker moderne hjelpemidler i sin slektsforskning og research, og greier stadig å bli blandeet inn i farlige oppdrag. Bøkene hans er skrevet i både fortid og nåtid, noe som gjør at vi får innblikk i historien han forsker i – og blir kjent med de mennenskene han leter etter. Dette har han gjort på en utrolig fin måte. Jeg gleder meg allerede til neste bok om Morton Farrier! Bøkene om Morton Farrier kan også leses i hvilken rekkefølge som helst, men det er som vanlig greit å starte med bok nr. 1 for å bli kjent med hovedpersonene og geografien.

3. Rett MacPherson (amerikansk)
Bøkene til Rett MacPherson har et litt annet utgangspunkt. Her er det en kvinne som er hovedpersonen, Tori eO’Shea, og hun er ikke en «proffesjonell slektsforsker» men hun tar gjerne oppdrag for andre for å finne familie, eller løse en slektsgåte. Torie er over gjennomsnittet nysgjerrig, men ingen «sladrekjerring» (det er det andre i byen hennes som er). Handlingen foregår i en fiktiv by med fiktiv geografi, men i staten Missouri i USA, ikke langt fra St. Louis og rett ved elven. (men selvom det er fiktive steder, føler man ikke at det er «oppspinn». Hovedpersonen arbeider for det lokale historielaget, hun har familie og blir involvert i både mord og andre mysterier. Bøkene er skrevet både i «nåtid og historisk tid, noe jeg liker, om det er gjort bra. Og det er det også her.  De første bøkene er skrevet om personene og handlingen. Her lønner det seg å lese bøkene i den rekkefølgen de er gitt ut. Og Rett MacPherson har skrevet mange om Torie. Den første kom ut i 1997, men de siste er skrevet i «vår tid» og hun har litt nyere hjelpemidler til rådighet.  Rekkefølgen finner du her. 

En liste over romaner med Slektsforskning (genealogy) som tema kan finnes her (vet ikke hvor oppdatert den er) http://www.irclibrary.org/pdf/genealogybooks.pdf.

Denne listen er nok langt i fra komplett, men kan være grei å se gjennom om du leter etter noe å lese på!

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.