Meny Lukk

Folketellingen 1875 – litt her og litt der – fremdeles!

2015-10-04_11-11-00
Fra www.arkivverket.no/digitalarkivet

Litt «bak kulissene» foregår et samarbeidsprosjekt mellom Familysearch, DIS-Norge og RHD (Registreringssentralen for Historiske data) – som har pågått noen år. Jeg skal ikke si noe om prosjektet som sådan, det må dere få informasjon om via offentlige kanaler, og det kommer nok etter hvert. Blant annet kan det leses om prosjektet i medlemsbladet til DIS-Norge –  Slekt og Data nr. 1/2-2015. (bladet kan lastes ned hos DIS-Norge, Slekt og Data for medlemmer. 

Men – det gledelige er at det nå ligger litt ute på nett som er et resultat av dette prosjektet. Det går sakte fremover, men det går altså fremover.

Jeg har skrevet tidligere om hva som finnes av 1875-tellingen på DA eller på FS eller på RHD. I det innlegget har jeg også skrevet litt om forskjellige visningsformater av tellingen, på RHD, FS og DA, noe som faktisk gjør at man ikke ser all informasjonen! Dette er viktig å vite. (Digitalarkivet har foreløpig den beste visningen av informasjonen.) Noe originaler ligger nå skannet på nett, ellers må man kontakte statsarkivene for å få tilgang.

Men, dette innlegget skulle egentlig fortelle noe nytt. Nemlig at et par fylker ligger faktisk komplett på RHDs nettsted. Dette er gledelig. (Det har gjort det en stund, men det har tatt tid for meg å skrive om det, og jeg ser at det er mange som ikke har oppdaget det).

Ved å gå på denne linken http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1875 – og velge fylker nedover, ser du hvilke kommuner som er tilgjengelige på Digitalarkivet.

2015-10-04_10-19-32
Eksempel: 1875-tellingen for Vestfold – på Digitalarkivet

Ved å gå på til http://rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx, velge 1875, velge fylke, og så velge «Avgrens søkinga til kommuner innenfor valgt fylke» vil du få opp f.eks. slik som dette, Vestfold:

2015-10-04_10-53-22Da vil du se denne oversikten:

2015-10-04_10-20-25
1875-tellingen komplett registrert hos Registreringssentralen i Tromsø. (tallene i parentes er antall linjer registrert).

Det er flere grunner til at dataene ikke er lagt ut på Digitalarkivet, så dette er ikke noen kritikk til DA, bare et gledeshyl over at det faktisk ligger ute.

Her er en oversikt over hva som er transkribert og lagt ut på RHD

Her er en oversikt over hva som er transkribert og lagt ut på Familysearch (oversikt litt nede på siden).

Nå er altså  en del av originalene skannet, og ligger tilgjengelig på Digitalarkivet her.

Kilder:
Egen kunnskap
Stoa, N. J & Sandberg P.Ø  (2001), Våre Røtter, Håndbok i slektsgransking for nybegynnere og viderekomne s79-81.

Registreringssentralen for historiske data http://www.rhd.uit.no
Digitalarkivet http://www.arkivverket.no/digitalarkivet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.