Meny Lukk

lokalhistoriewiki.no – en gullgruve!

2015-10-14_10-50-19
Skjermdump fra lokalhistoriewiki.no sin forside denne uka

Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) har som oppgave å fremme lokal- og regionalhistorie i landet vårt. De skal blant mye annet, sørge for kompetent formidling av lokalhistorisk informasjon. Jeg har hatt gleden av å møte begeistrede ansatte ved NLI i DIS-Oslo/Akershus-sammenheng, særlig i forbindelse med Slektsforskerdagen. Da stiller de med koffert full av bøker og kloke hoder full av informasjon, og smiler og deler av sin store kunnskap.

En av formidlingskanalene til NLI er lokalhistoriewiki.no. Denne wikien er en fag- og forskningswiki. Det er først og fremst frivillige med interesse for og kompetanse innen områdene den dekker, som skriver artikler og laster opp bilder, og  her er både faghistorikere og amatører velkomne som bidragsytere.

Pr dags dato er det 32.975 artikler og 136.143 bilder. Hyggelig er det å lese på sidene at de forutsetter forfatterne/bidragsyterne legger ut egne artikler og bilder under fri lisens, noe som gjør at vi som brukere kan benytte materialet – selvsagt mot at vi oppgir kilde.

Jeg liker særlig «forsidene» – den ene – Geografi – hvor du kan velge helt fra Landsdel og ned til bydel i Oslo.  Alle kommunene har egne innganger, for eksempel min egen hjemkommune Ullensaker. I denne kommune-kategorien finnes artikler om både folk og gårder, om steder og saker. Altså en gullgruve for den som ønsker litt mer kjøtt på beina til våre slektshistorier!

Den andre «forsiden» er – Emner – som gir direkte inngang til en del emner som har fått egen side på wikien. Her finnes også mange gode artikler som kan leses og brukes, for eksempel en side som er veldig aktuell for mange av oss slektsforskere, nemlig «Romanifolk» som inneholder flere gode artikler om emnet, forsiden «Gravlunder og gravminner» like så.  Til og med gatene i byen min har fått egne sider, Sveriges gate for eksempel.

Ta deg en tur inn i wikien, den er fantastisk om du leter etter det lille ekstra!

kilde: lokalhistoriewiki.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.