Meny Lukk

Nasjonalbibliotekets avisdatabase – tilgjengelig på biblioteket ditt?

De siste 2 ukene har det vært mye snakk om aviser på slektsgruppene på Facebook og på Slektsforum. På Slektsforum har vi vært så heldig å få med oss folk fra Nasjonalbiblioteket til å gjøre oppslag!

Foto: Laila N. Christiansen

Nasjonalbiblioiteket har en nær komplett avissamling, både lokalaviser og riksaviser,fra 1763 frem til i dag. Det er snakk om ca 50.000 bind!  De arbeider med å digitalisere hele avissamlingen, og veldig mye er allerede klart. Noe blir tilgjengelig på nett, noe ikke, altså bare på Nasjonalbibliotekets maskiner. Dette går på klausuler, avtaler, og kopilovgivning.

Jeg har gått rundt og trodd at det meste av det som skannes av aviser på Nasjonalbiblioteket, blir lagt ut søkbart på nb.no. Jeg syntes liksom jeg aldri fikk treff på noe, så jeg har vel av den grunn ikke tenkt så mye på den. Men det er jo da ikke rart – det som ligger tilgjengelig for almuen er kun det som er skannet av aviser fra før 1920, og det gjelder aviser som i tillegg har gitt tillatelse til slik utlegging! Jeg har nå endelig tatt meg tid til å lese om tjenesten, man lærer jo noe nytt hver dag. Og i dag var det altså om NBs Avistjenester!

Det er enda en grunn til å løpe til biblioteket ditt! Alle norske bibliotek kan benytte seg av Nasjonalbibliotekets Digitale Dvistjeneste. De må knytte seg til tjenesten – det er altså ikke automagisk, men når de først har valgt å være tilknyttet, vil avistjenesten være tilgjengelig på det lokale biblioteket. Dette bør du sjekke neste gang du er innom! Er de ikke tilknyttet, bør du be dem om å gjøre det, sjekk linken nedenfor – der er en e-postadresse de kan benytte!

I tillegg til at folkebibliotekene må knytte seg til tjenesten, må avisene gi tillatelse til at det skal ligge tilgjengelig på bibliotekene. Dette betyr altså at det ikke er brått sikkert at den avisen du er ute etter, har inngått slik avtale med Nasjonalbiblioteket. Jeg ser flere av «mine» aviser mangler i listen i lenken nedenfor, over de avisene som har inngått slik avtale,  men de fleste står i listen over det som skal digitaliseres (aviser_680_699405pog da sikkert bli tilgjengelig på Nasjonalbiblioteket). Jeg regner med at tillatelsen fra avisene er skanning for utlegging på nett, ikke skanning for bruk på Nasjonalbibliotekets maskiner.

De som til nå har inngått avtale med Nasjonalbiblioteket er følgende aviser:
Link: Liste hos nb.no 

I tillegg er det på samme side en oversikt over hvilke aviser som er tilgjengelig for alle, altså fra hjemme-pcn.

Vi som bor i dette lange landet er superheldig – i andre land er dette kommersielt, man betaler i dyre dommer.

2 kommentarer

  1. OddvarJ

    Flott at NB arbeider med å digitalisere flere aviser. Det er jo en gullgruve for oss som leter etter informasjon om slekta, enten det er fødsel, giftemål, dødsannonser eller andre ting.

  2. LailaNC

    Ikke sant Oddvar, vi skal huske på at det ikke bare er dødsannonser i avisene, men også andre person-opplysninger, og kanskje artikler osv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.