Meny Lukk

Slektsforskerdagen 31. oktober 2015 (Eller: kom deg ut av sofaen og møt andre slektsforskere!)

DIS-Norge, Slekt og Datas distrikts og lokallag og lokale grupper, markerer i år som i fjor og mange år før det, Slektsforskerdagen. Dette skjer hver siste lørdag i oktober. Nærmest alle distriktslagene (det vil si i  de fleste fylker) vil du finne et Slektsforskerdag-arrangement. Her kan du se de fleste lagenes forskjellige arrangementer i DIS-Norges møtekalender for den 31. oktober 2015. Eventuelt kan du gå til de forskjellige lagenes nettsider her og se om det er et arrangement nær deg! De er åpne for alle, også ikke-medlemmer. Noen arrangementer er små, kanskje med en gruppe som møtes på det lokale folkebiblioteket, tilbyr nybegynnerhjelp, søke i databaser på nett, hjelp til å komme igang med et program eller andre slektsforskerrelaterte spørsmål. Noen arrangementer er litt større, kanskje med et foredrag i tillegg, kanskje i samarbeid med et lokalt historielag? Noen arrangementer er store, med utstilling som inneholder flere arkiver, og biblioteker, historielag, program-leverandører eller representanter for DIS-lagets programbrukergruppe, og kanskje også opptil flere foredrag og til og med kurs i løpet av dagen.

Det arrangementet jeg kjenner best er det jeg selv var ansvarlig for i flere år, nemlig det til DIS-Oslo/Akershus. Dette er vel også det største av alle arrangementene, (men det skulle bare mangle så lenge DIS-O/A har 1/4 av alle medlemmene i DIS-Norge).

Årets arrangement i Oslo
DIS-Oslo/Akershus, i samarbeid med Riksarkivet, Statsarkivet i Oslo og Oslo Byarkiv har fått til en fabelaktig slektsforsker-fest, og med en utstilling det virkelig er spennende å besøke.

På årets Slektsforskerdag 31. oktober, tilbys minikurs i slektsforskning og Arkivportalen, og det med Arkivportalen er veldig nyttig, da den kan være noe klønete å bruke, det vil være åpen lesesal, åpent bibliotek (husk at de på lesesalen har bla. bygdebøker fra hele landet, de har yrkes-biografier, og i biblioteket har de slektsbøker og mye annet landsdekkende materiale! Egne rom med søkehjelp hvor gode slektsforskere fra DIS-O/A sitter klar med nøtteknekkeren, og ikke minst, det er mulig å få kjøpt kaffe og biteti i kantina hele dagen.

Programmet forteller om spennende foredrag:
«Når endene ikke møtes». Fortellinger om fattigdom» v/Johanne Bergkvist, historiker fra Oslo Byarkiv
«Kilder til de fattiges histore. Fattigvesenet og arbeidsanstalten» v/Unn Hovdhaugen, kulturhistoriker fra Oslo Byarkiv
«De vanskelige historiene» – om Landssvikarkivet og bruken av dette som slektshistorisk kilde.
v/Grethe Flood, arkivar i Riksarkivet

og så utstillingen, som foruten DIS-Oslo/Akershus og Arkivverkets egne stands/rom vil bestå av

ArkivDigital
Brother’s Keeper
Deichmanske Bibiliotek
DIS-Asker
DIS-Follo
DIS-Romerike
DIS-Danmark
DIS-Väst
DNA i slekt
Emigrantforlaget
Genit Forlag
FamilySearch
Legacy
Norsk Lokalhistorisk Institutt
MyHeritage
Nasjonalbiblioteket
Norsk Slektshistorisk Forening
Oslo byarkiv
Reunion
Romanifolkets Riksforbund
Sør-Østerdal Slektshistorielag
Vite Veritas

Altså er det ingen grunn til å bli sittende hjemme i stolen på lørdag, pakk gjerne med deg slekta i perm eller på pc/nettbrett (det er gratis trådløst nett  i Riksarkivbygningen), ta gjerne den levende slekten med deg, men det er ikke så veldig spennende for de aller, aller minste, ta t-banen til Sognsvann, eller bilen, det er stor parkeringsplass.

Du må ikke være medlem i DIS-Norge, Slekt og Data, dette er for alle, men om du blir fristet til å melde deg inn, har DIS-O/A egen medlemsservice-stand også.

Årets MESSEAVIS kan lastes ned her. Den ligger åpen for alle – ikke bare DIS-medlemmer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.