Meny Lukk

DIS-Norge, Slekt og Data – Slektsforum og medlemmene!

I går skrev jeg litt om det å være medlem i DIS-Norge, Slekt og Data og de forskjellige distrikts- og lokallagene/gruppene, og litt om de ikke målbare fordelene ved å være medlem.

2015-11-16_16-44-49
Skjermdump fra www.disnorge.no/slektsforum – hvor man kan se hele den geografiske /tematiske strukturen.

I dag vil jeg fremheve Slektsforum, som er et fantastisk sted å få god hjelp fra personer med lokal kunnskap, med oppslagsmuligheter og kanskje til  og med slektninger, dersom man tar seg tid til å legge etterlysningen i riktig geografisk forum, (eller om du har andre spørsmål, finner det riktige forum for spørsmålet). Om inndelingen er bra/for grov/for fin – ja det tar ikke jeg stilling til her, det er dette Slektsforum jeg skriver om, og det er dette Slektsforum jeg har vennet meg til.

DIS-Norges Slektsforum er åpent for alle, men du må registrere seg som gjest om du ikke er medlem. Da får du et brukernavn og passord du kan bruke for å logge inn. Brukergrensesnitt og muligheter er nesten like store for medlemmer og gjester, men det finnes noen fine fordeler for den som er medlem, som kan være vel verdt å ta med seg. Om du har vært gjest på Slektsforum en stund, og senere bestemmer deg for å bli medlem, kontakter du administratoren slik at du får overført ditt gjestemedlemskap til fullverdig medlemskap (noe jeg selvsagt anbefaler!)

Den viktige fordel i Slektsforum for medlemmer, er varslingsfunksjonen. Du kan få epostvarsel på egne innlegg, du kan få varsel om nye innlegg i utvalgte fora, og du kan bli varslet om nye innlegg i utvalgte temaer. Dette gjør deg i stand til å effektivt følge med på en rekke geografisk interessante fora, og enkelte tråder du ønsker å følge, selvom de kanskje ikke er startet av deg selv, og du kan altså få epost på svar på dine egne etterlysninger selvom du ikke er logget inn på Slektsforum. Jeg har laget meg en egen «mappe» i epostleseren min som tar imot eposter fra Slektsforum. Dette med varsling er særlig relevant når innleggene mine begynner å bli gamle, men kanskje det kommer et svar etter noen år, som faktisk løser gåter, eller korrigerer, eller personer er til og med slektning av meg!

Noen av Slektsforums Fora er forbeholdt medlemmer. Noen er forbeholdt personer med spesielle rettigheter, eller tillitsvalgte/funksjonærer. Disse tar jeg ikke opp her. To fora som har fulgt med fra «hine hårde dager» er DIScafe og DISforum, som tidligere var e-postlister, men nå altså fora for medlemmer på Slektsforum. Det er lite aktivitet på dem, da man heller bruker de geografisk inndelte/tematisk inndelte fora til spørsmål i dag.

Men, det er ble nylig opprettet et eget forum for oppslag i aviser og media – dette forumet finner du nederst på Slektsforums forside, og er kun synlig når du har logget inn med medlemsnr. og passord. Altså ikke en gang gjeste-innlogging hjelper her, du må være medlem. Etter få uker har dette forumet hatt 42 emner og over 100 innlegg, hvor de aller fleste har fått hjelp. Særlig er det spørsmål etter dødsannonser, men husk at det kan være artikler og annet også om avdøde slektninger i avisen, så om du vet at din slektning kanskje hadde gjort noe som kunne avstedkomme en artikkel, ja da er dette forumet rette sted å be om hjelp! Og – om du ikke får svar med en gang fordi avisen ikke er tilgjengelig på nett, så skjer det stadig digitalisering av aviser, og nye hjelpere kommer til.

Om du ønsker å vite mer om Hvordan i Slektsforum, kan dette forumet gi svar.
For noen måneder siden, skrev jeg et innlegg hvor jeg tok opp spørsmålet om Facebook-gruppene vil ta over for Slektsforum og Digitalarkivets brukerforum her. I dette innlegget forteller jeg om noen av fordelene med f.eks. Slektsforum kontra Facebook-gruppene. En av de viktigste fordelene jeg ser med Slektsforum, er at etterlysningene blir liggende «til evig tid» og forumene er søkbare, og man kan finne igjen etterlysningene via søkefunksjon eller google (men er man ikke medlem/gjest og innlogget vil etterlysers og hjelperes navn ikke komme frem, noe som er viktig for personenes privatsfære.).

Så moralen igjen: bli medlem i DIS-Norge, Slekt og Data!

Kilde: www.disnorge.no/slektsforum

5 kommentarer

 1. OddvarJ

  Jeg har gjennom årene fått masse hjelp, og hjulpet andre, på slektsforum. Det er en flott side med mange ressurser og jeg anbefaler alle å bruke den.

 2. Tilbakeping:Andre slektsbloggere: Mine favorittbloggposter i 2015 | Barnas hjerter til fedrene

 3. Oddvar Andreassen, Årnes

  Hei
  Jeg har vært medlem av DIS noen år.
  Jeg har skiftet til MAC med OS X.
  Jeg har noenlunde gode data-kunnskaper.
  Nå tenker jeg å bytte til nytt slekts-program.
  (Tidligere brukte jeg BK.)
  Jeg har vurdert å kjøpe ett av disse programmene:
  – Legacy
  – Reunion
  – ?

  Hvilke program gir best muligheter?

  Tenker å samle en Slektsbok for etterkommerne.
  (Har samlet stoff i ca 20 år.)

  Hilsen Oddvar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.